Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Woensdag 14 maart, 15.30 uur
Weena, Rotterdam
Demonstratie/actie

-- ONDER EMBARGO TOT 15.30 UUR !!! --

PROTESTZANGER ARMAND OP DE BRES VOOR IJSLANDSE NATUUR

Optreden en picketline bij consulaat in Rotterdam

Op woensdag 14 maart 2007 zullen GroenFront! en Saving Iceland vanaf 15.30u een blokkade houden bij het consulaat van IJsland, gelegen aan Weena 690 te Rotterdam. "Met deze blokkade willen we de IJslandse overheid laten weten dat er ook in Nederland mensen zijn die zich zorgen maken over de gigantische aantasting van natuur, klimaat en landschap door de IJslandse industrialisatieplannen in de vorm van aluminium hoogovens en grote dammen," aldus activist Sven Janson. Een opvallende medestander van de activisten zal ook aanwezig zijn: de bekende protestzanger Armand zal een kort optreden verzorgen waarin hij zijn liefde voor IJsland alsmede zijn zorgen over de bedreiging van de grootste wildernis van Europa zal bezingen. Ook zal het publiek van informatie worden voorzien.

Internationale actieweek
De actie in Nederland staat niet op zichzelf. Deze week (12 tot en met 18 maart) is uitgeroepen tot internationale actieweek, om ook in de rest van Europa aandacht te vragen voor de natuurvernietiging in IJsland en internationale druk uit te oefenen op Ijsland om het beleid te stoppen. Ook in diverse andere landen zijn deze week acties gepland.

Natuurvernietiging
IJsland is een van de laatste grote wildernissen in Europa. "Het landschap is zeer indrukwekkend, en heeft een kwetsbare toendrabegroeiing. Het is zeer dun bevolkt, en nog onverpest door industrie en infrastructuur. Ik ben bang dat dat allemaal anders wordt als de plannen voor zwaar vervuilende aluminiumindustrie doorgaan," zegt Janson. Omdat deze bedrijven grote hoeveelheden energie nodig hebben, zijn deze heel geĂŻnteresseerd in het aanbod van de IJslandse overheid om speciaal hiervoor over het hele eiland stuwdammen te realiseren. "Hierdoor komen vele kilometers toendra landschap onder water te staan, veranderen waterhuishoudingen, ontstaan stofstormen en andere aantastingen van het ecosysteem. Een unieke vogelhabita zal worden vernietigd. Ook stoot de aluminiumindustrie veel broeikasgassen uit. Dat terwijl aluminium vooral gebruikt wordt voor wapens, vliegtuigen en auto's. Dit willen we voorkomen!"

Internationale actiekampen
De afgelopen twee zomers zijn er in IJsland actiekampen geweest tegen de realisering van de eerste grote stuwdam en hoogoven van het Amerikaanse bedrijf ALCOA. Deze zijn bezocht door enkele honderden activisten zowel uit IJsland zelf als 18 andere landen. Ook deze zomer zal er in IJsland weer een actiekamp zijn.

Deze actie is een samenwerking van de internationale campagne Saving Iceland en de natuur-actiebeweging GroenFront!.