European Union



IP/07/326

Brussel, 14 maart 2007

Afghanistan: Commissie trekt 18 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan Afghanistan, Pakistan en Iran

De Europese Commissie heeft een besluit goedgekeurd voor 18 miljoen euro aan humanitaire hulp ter ondersteuning van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen die slachtoffer zijn van gewapende conflicten en natuurrampen in de regio Afghanistan, Iran en Pakistan. De financiering is bestemd voor terugkerende vluchtelingen, intern ontheemden en hun gastgemeenschappen. De steun wordt verleend in de vorm van onderdak en basisdiensten, zoals water en sanitaire voorzieningen. De middelen worden toegewezen via het directoraat-generaal Humanitaire hulp van de Europese Commissie (ECHO), onder verantwoordelijkheid van commissaris Louis Michel.

Louis Michel: "Ondanks de relatieve verbetering van de politieke situatie in Afghanistan, zijn de absolute behoeften nog steeds aanzienlijk en is verdere humanitaire actie noodzakelijk. De Europese Commissie is vastberaden om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Afghanistan en de buurlanden te steunen".

De enorme internationale steun voor de Afghaanse regering voor rehabilitatie en ontwikkeling begint langzaam maar zeker resultaten op te leveren. De inspanningen worden echter gedeeltelijk tenietgedaan door de grote aantallen terugkerende vluchtelingen -- ruim 19% van de huidige bevolking van 23 miljoen is de afgelopen vier jaar teruggekeerd. De humanitaire behoeften zijn groot: 2006 was een jaar van extreme droogte en daardoor is de situatie waarin de bevolking verkeert nog schrijnender geworden, terwijl die situatie door 23 jaar oorlog en vijf kort op elkaar volgende jaren van droogte in de periode 1998-2004 toch al kritisch was. De veiligheidssituatie is in 2006 verslechterd: de aanvallen van de Talibaantroepen op leger, burgers en humanitair personeel zijn toegenomen.

Er zal hulp worden verleend voor de terugkeer en herintegratie van vluchtelingen afkomstig uit Iran en Pakistan, en ontheemden en hun gastgemeenschappen, waarvan de meesten recent pas zijn teruggekeerd. De projecten zijn gericht op de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. De activiteiten omvatten de verbetering van de toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen, de verschaffing van onderdak, voorlichting op het gebied van hygiëne en steun op het gebied van levensonderhoud in de vorm van voeding en voedselzekerheid. Gezien de aanhoudende onzekerheid in het hele land blijft de verzorging van luchttransporten gehandhaafd. Ook wordt het nodige gedaan om de impact van plaatselijke natuurrampen, zoals overstromingen en droogte, aan te pakken met noodhulp voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen en een betere paraatheid bij rampen.

De projecten worden ten uitvoer gelegd door de operationele partners van de Commissie, zoals de VN-agentschappen, het Rode Kruis/de Rode Halve Maan, Action Contre la Faim, Oxfam en IRC.

Sinds 2004 heeft de Europese Commissie bijna 100 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulp ten behoeve van Afghanistan.

Meer informatie:
http://ec.europa.eu/echo/field/afghanistan/index_en.htm