European Union



IP/07/327

Brussel, 14 maart 2007

Commissie trekt 60 miljoen euro extra uit voor humanitaire hulp aan kwetsbare bevolkingsgroepen in Soedan en Tsjaad

De Europese Commissie heeft twee globale plannen voor humanitaire hulp goedgekeurd met een totale waarde van 60 miljoen euro, bestemd voor grootschalige hulpoperaties in Soedan en Tsjaad. De begunstigden van het globale plan voor Soedan met een waarde van 45 miljoen euro zijn de meest kwetsbare bevolkingsgroepen verspreid over het land en met name in Darfur en Zuid-Soedan. Het globale plan voor Tsjaad met een waarde van 15 miljoen euro is gericht op het verlenen van bijstand aan vluchtelingen, ontheemden en kwetsbare gemeenschappen in het oosten en zuiden van dit land.

De voornaamste humanitaire zorg van de Commissie blijft het conflict in de Soedanese provincie Darfur. Vier miljoen mensen zijn daardoor getroffen en circa twee miljoen mensen zijn ontheemd. Ongeveer 230 000 mensen zijn naar Tsjaad gevlucht. Door het toenemende geweld tegen burgers raken enkele gebieden in het oosten van Tsjaad ontvolkt: hulporganisaties proberen nu bijstand te bieden aan de circa 100 000 ontheemden. Tegelijkertijd zijn duizenden Tsjadiërs, vanwege het geweld langs en soms over de landsgrens, in de andere richting gevlucht: zij zijn nu vluchteling in Darfur.

110 miljoen euro voor humanitaire hulp en voedselhulp in 2007

In 2007 is in totaal 110 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp aan Soedan en Tsjaad: de vandaag aangekondigde 60 miljoen euro, en 50 miljoen euro voor voedselhulp (40 miljoen voor Soedan en 10 miljoen voor Tsjaad - zie IP/07/242). In de periode 2004-2006 heeft de Commissie ruim 357 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulp in verband met de crisis in Soedan.

Een groot probleem is dat het steeds moeilijker wordt om deze hulp ook daadwerkelijk ten uitvoer te leggen. Louis Michel, commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp: "De extra humanitaire hulp die Europa nu biedt, is hard nodig: miljoenen mensen zijn slachtoffer en hebben het zwaar te verduren door het geweld in Darfur en daarbuiten. Er bestaat geen twijfel over onze bereidheid om de slachtoffers van het conflict te helpen, maar het werk van de hulporganisaties ter plaatse is steeds moeilijker en gevaarlijker geworden. Dit is onaanvaardbaar. Humanitair personeel verleent zonder partij te kiezen hulp aan wie die hulp het meest nodig hebben. De Soedanese autoriteiten en rebellenbewegingen zijn verplicht om dat werk mogelijk te maken en toe te zien op de veiligheid van humanitair personeel."

Met het extra bedrag van 60 miljoen euro wil de Commissie de bescherming van de burger verbeteren en levensreddende basishulp verlenen, zoals watervoorziening, behandeling van ondervoede kinderen, medische noodpakketten, mobiele ziekenhuizen, maatregelen voor de bestrijding van cholera, hygiëneproducten en onderdak.

Behalve de crisis in Darfur dekken de plannen voor Soedan en Tsjaad ook de humanitaire behoeften van duizenden kwetsbare personen in Zuid-Soedan, ontheemden in het hele land en circa 48 000 vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek die in kampen leven in Zuid-Soedan.

De Commissie levert tevens een belangrijke financiële bijdrage aan de missie van de Afrikaanse Unie in Soedan (AMIS).

Achtergrond

De humanitaire hulp en voedselhulp worden toegewezen via het directoraat-generaal Humanitaire hulp van de Europese Commissie (ECHO), onder verantwoordelijkheid van commissaris Louis Michel. Door de Commissie gefinancierde projecten worden ten uitvoer gelegd door niet-gouvernementele hulporganisaties, gespecialiseerde VN-agentschappen, zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP), en het Rode Kruis/de Rode Halve Maan. ECHO heeft ondersteunende bureaus in de Soedanese hoofdstad Khartoem, in Nyala in Darfur, in Juba in Zuid-Soedan, in Abéché in Oost-Tsjaad en in de hoofdstad van Tsjaad, Ndjamena. Deze volgen de ontwikkelingen op humanitair gebied nauwgezet en spelen een actieve rol bij de plaatselijke coördinatie van hulpinspanningen. Zij oefenen ook toezicht uit op het gebruik van de hulpfondsen van de Commissie.