SP Noord-Holland


VVD wil niet in gesprek met SP

14-03-2007 * Met het uitsluiten van SP voor het voeren van nadere gesprekken over inhoudelijke politieke punten heeft VVD besloten om SP links te laten liggen als mogelijke partner.

Tijdens een openbare zitting in het Provinciehuis in Haarlem maakte VVD-lijsttrekker Hooijmaijers afgelopen dinsdagavond bekend niet verder te willen praten met de SP. Ook het aanbod voor verdere samenwerking van huidige coalitiepartner D66 werd door de VVD afgewezen. PvdA, CDA en GroenLinks werden daarentegen uitgenodigd door de liberalen samen met hen het vervolgtraject in te gaan.

De SP betreurt het dat VVD er van afziet om serieus met de SP in gesprek te gaan. Ook vindt ze dat VVD hiermee geen recht doet aan de verkiezingsuitslag. SP-lijsttrekker Dago Wellink: ,,De SP is de grote winnaar van de verkiezingen. Dat wij niet worden uitgenodigd voor onderhandelingen doet alle kiezers die SP hun stem hebben gegeven geen recht.''

Hoewel het was te verwachten dat VVD niet direct zou staan te trappelen om met SP samen te werken, vindt de SP-fractie dat VVD een beetje meer haar best had kunnen doen. De SP heeft tenslotte vanaf het begin van de campagne de deur naar alle partijen opengehouden en gezegd dat wij met iedereen inhoudelijk wilden praten over standpunten.

"Als het gaat om openbaar vervoer, jeugdbeleid, meer sociale woningbouw en de inrichting van het landschap zijn er flinke verschillen die moeten worden overbrugd,'' aldus Wellink. "Maar de bereidheid van onze kant om over deze zaken te praten lag er, en ligt er nog steeds. Wij hebben in het eerste verkennende gesprek met Dhr. Hooijmaijers aangegeven dat wij geen enkele partij uitsluiten, en wat ons betreft in eerste instantie alles bespreekbaar is. Dit aanbod geldt zowel naar VVD als CDA, PvdA en GroenLinks.''