Digitale Gemeente Houten

Karakteristieke bomenrij gekapt voor spoorverdubbeling

woensdag 14 maart 2007 - Bron: Trefpunt (Mariska Pender)

HOUTEN - De route langs de Groenlinghaag en de Spoorhaag richting het bussen treinstation ziet er uit als door een orkaan getroffen. Weg is de prachtige groene haag van vijftien meter hoge populieren. Het doel is: ruimte maken voor het spoor naar een viersporen rails. Omwonende Frans van Bedem is onaangenaam troffen door de kaalslag in zijn buurt. ''Dat heet nu de moderne tijd met haar snelheid en efficiëntie. Naar mijn idee wordt er hier voorbij gegaan aan de broodnodige aanwezigheid van 'zuurstofrijke' bomen en aan de warme uitstraling van het groen. Het zal jaren duren voor de natuur zich weer op deze plek hersteld heeft.'' Overigens zal de gemeente, daar waar het kan platanen planten.

Van Bedem: ''Langs het spoor wordt een geluidswal geplaatst en hopelijk ook weer bomen of ander groen. Bij de bouw van de huizen in de wijken de Hoeve en de Haag zijn in 1982 populieren aangeplant. Populieren staan bekend om hun snelle groei. Al snel na de aanplant kregen de Randhoeve en de Spoorhaag dan ook allure doordat er heuse lanen ontstonden met aan weerszijde de vijftien meter hoge bomen. Maar,'live fast, die young' lijkt het credo van populieren. Want hoewel er exemplaren bekend zijn van meer dan honderd jaar oud, lopen ze al na twintig jaar een grote kans om in een storm het loodje te leggen of door ziekte te worden aangetast.'' Een geluk bij een ongeluk is dan ook dat de populieren in de Haag en de Hoeve toe waren aan vervanging. ''Enige jaren geleden zijn de bomen aan de kant van de woningen al gekapt en vervangen door platanen. Een voordeel is ook die aangeplante platanen nu in een jaar of twee weer recht zullen trekken. Ze stonden nu scheef omdat ze door die populieren te weinig licht kregen'', aldus van Bedem.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).