Gemeente Wijk bij Duurstede

Structuurvisie detailhandel Wijk bij Duurstede

In navolging van het college van burgemeester en wethouders, heeft de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede op 27 februari 2007 de "Structuurvisie detailhandel Wijk bij Duurstede" vastgesteld.

Aanleiding nieuwe nota
De nota "Structuurvisie detailhandel Wijk bij Duurstede" is opgesteld, omdat de huidige gemeentelijke detailhandelsnota verouderd is. Daarnaast is ook het rijksbeleid veranderd en hebben ontwikkelingen plaatsgevonden die invloed hebben op de detailhandel. Denk hierbij onder andere aan de volgende ontwikkelingen:

- Mensen zijn mobieler geworden en niet langer meer aangewezen op winkelgebieden in de directe omgeving;

- Mensen hebben minder tijd, dus het doen van de dagelijkse boodschappen moet zo efficiënt mogelijk kunnen;
- Mensen kopen steeds meer via internet;

- De economische situatie in Nederland heeft invloed op het koopgedrag/de bestedingen van mensen;

- Wijzigingen in het plaatselijke aanbod van detailhandel;
- Een duidelijke trend in de detailhandel is schaalvergroting en dus de vraag naar ruimte.

Doel van de nota
Door de nieuwe nota kan het gemeentebestuur richting geven aan het lokale detailhandelbeleid en de kwaliteit van de ruimtelijke detailhandelstructuur verbeteren. In de nota staat de visie van de gemeente op de gewenste ruimtelijke detailhandelstructuur. Zo kan het gemeentebestuur bijvoorbeeld een bepaald winkelgebied aanwijzen, dat verder ontwikkeld moet worden. Als de detailhandel in het ene gebied versterkt wordt, dan kan dat weer gevolgen hebben voor een ander winkelgebied. Hoe wordt daar dan mee omgegaan? Dat staat te lezen in de nota.
Naast het geven van richting, dient de beleidsnota ook als toetsingskader voor het beoordelen van plannen met een lokaal effect. Verder wordt de nota gebruikt als basis voor nieuw ruimtelijk beleid, bijvoorbeeld voor bestemmingsplannen.

Wie hebben aan de nota gewerkt?
De gemeente heeft de nota opgesteld in samenspraak met o.a. de plaatselijke ondernemers-/ winkeliersverenigingen, de Kamer van Koophandel en het Hoofdbedrijfschap detailhandel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirko Andrlik van de afdeling Strategie, Beleid en Projecten, via tel. 595 595.