Project 66° North traint voor Groenland expeditie


UTRECHT, 20070313 -- Ook al is het in Nederland nog veel te warm voor de tijd van het jaar, 6 Utrechters denken aan heel andere dingen. Zij beginnen met de training voor Project 66° North, een oversteek van de Groenlandse IJskap in 2008. De oversteek is ongeveer 650 kilometer en zal zonder hulp van buitenaf worden volbracht bij temperaturen van soms wel 35 graden onder nul.

Het is nog een lange tijd te gaan, maar er moet dan ook nog heel veel gebeuren om deze expeditie tot een succes te brengen. Op woensdag 14 maart 2007 vertrekken de deelnemers voor 17 dagen naar Zweeds Lapland voor een proefexpeditie. Tijdens deze proefexpeditie zullen alle materialen tot het uiterste getest worden, procedures moeten routines worden en alle denkbare noodscenario's worden doorgenomen.
Maar er zal ook uitvoerig getest en getraind worden met vliegers. Deze vliegers zijn van cruciaal belang voor de oversteek van Groenland. Op de ijskap zal namelijk mede van windkracht gebruik worden gemaakt om vooruit te komen. Met deze vliegers komen de deelnemers tot spectaculaire snelheden op de ijskap.

Project 66° North wil met de expeditie aandacht vestigen op het klimaatprobleem en is er van overtuigd dat als een ieder zijn steentje bijdraagt, dit probleem opgelost kan worden. In Nederland is er een nauwe samenwerking aangegaan met de HIER klimaatcampagne.

-----

Over Project 66° North
In het voorjaar van 2008 skiën 6 deelnemers aan Project 66° North (5 mannen en 1 vrouw) van oost naar west Groenland. De route loopt ten noorden van de Poolcirkel. Waar mogelijk worden vliegers ingezet voor voortstuwing. Tijdens de expeditie wordt geen gebruik gemaakt van hulp van buitenaf. Over de gehele expeditie inclusief voorbereiding wordt een film documentaire gemaakt. De opnames daarvan zijn gestart in september 2006.

Over Hier
Hier is een initiatief van meer dan 40 goede doelen die in Nederland en daarbuiten een groot aantal projecten uitvoeren om het wereldwijde klimaatprobleem aan te pakken. Hier wil ook Nederlandse consumenten, bedrijven en overheden betrekken bij het klimaatprobleem. Alleen als iedereen meedoet, kunnen we het tempo van klimaatverandering afremmen en de schadelijke gevolgen beperken. Jij bent dus ook Hier.





Project 66* North