Ingezonden persbericht

Initiatiefvoorstel PvdA / VVD: Geef belanghebbenden meer invloed

Op woensdag 14 maart bespreken Provinciale Staten van Groningen het initiatiefvoorstel "Geef belanghebbenden meer invloed" van PvdA en VVD. Beide partijen pleiten ervoor omwonenden meer bij de plannen voor provinciale infrastructuur te betrekken, zodat deze verbeteren, het draagvlak toeneemt, frustraties afnemen en procedures sneller kunnen verlopen.

De afgelopen jaren kwamen diverse inwonersgroepen in het geweer tegen infrastructurele plannen van de provincie Groningen. Oorzaak hiervan was de presentatie van uitgewerkte voornemens van de provincie, die bewoners als een donderslag bij heldere hemel ervoeren. Dat moet en kan in de toekomst anders. Vandaar het initiatiefvoorstel.

In het initiatiefvoorstel pleiten de PvdA en de VVD ervoor om in de toekomst omwonenden en belanghebbenden vanaf het begin bij een ingreep in hun omgeving te betrekken. De politiek dient globaal de randvoorwaarden vast te stellen. In samenwerking met belanghebbenden worden vervolgens alternatieven opgesteld en uitgewerkt. Zo wordt de kennis en creativiteit van inwoners optimaal benut: zij kennen het gebied immers het beste. Bovendien wordt dan voorkomen dat mensen (onaangenaam) worden verrast door provinciale voornemens.

Het ene project is het andere niet. Afhankelijk van de (verwachte) impact van een project kan een maatvoering worden gekozen. Naast het van tevoren betrekken van de bevolking bij infrastructurele projecten, wordt in het initiatiefvoorstel vastgelegd dat het College van Gedeputeerde Staten achteraf verantwoording aflegt over de wijze waarop en de invloed van burgerparticipatie tijdens en op het uiteindelijke project. Zo kan gezien worden of en met welk resultaat belanghebbenden invloed hebben kunnen uitoefenen op de uiteindelijke ingrepen in hun leefomgeving

De PvdA en de VVD zijn ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het draagvlak voor en bovenal de kwaliteit van de infrastructurele ingrepen, die we de komende jaren in Groningen zullen plegen.

Nadere informatie:

Henk Nijboer, Statenlid voor de PvdA in de provincie Groningen, tel. 06-44914912

Marco Out, Statenlid voor de VVD in de provincie Groningen, tel. 06-51836704

Het volledige initiatiefvoorstel is als attachment bijgevoegd.

22 februari 2007
Nr. 2007-04041, SG Nummer 6 / 2007

Initiatiefvoorstel 'Geef belanghebbenden meer invloed' van de fracties van de PvdA en VVD aan Provinciale Staten van Groningen

SAMENVATTING:
Namens de fracties van de PvdA en de VVD hebben wij dit initiatiefvoorstel geschreven dat gaat over actieve betrokkenheid en participatie van belanghebbenden bij provinciale infrastructurele projecten. Wij pleiten ervoor om belanghebbenden vanaf het begin bij een ingreep in hun omgeving te betrekken. Voorts stellen wij voor om het college achteraf verantwoording te laten afleggen over de wijze waarop en de invloed van burgerparticipatie tijdens en op het uiteindelijke project.

Inleiding
De afgelopen jaren kwamen diverse inwonersgroepen in het geweer tegen infrastructurele plannen van de provincie Groningen. Oorzaak hiervan was de presentatie van uitgewerkte voornemens van de provincie, die bewoners als een donderslag bij heldere hemel ervoeren. Dat moet en kan in de toekomst anders. Daartoe doen wij een voorstel aan de Provinciale Staten van Groningen.

Achtergronden
De voorstellen rondom de vaarweg Lemmer-Delfzijl hebben tot veel onvrede, rumoer en oponthoud in de Groninger dorpen geleid. Terwijl in Fryslân de bruggen reeds zijn aangepakt, is in Groningen de discussie over de vervanging van de bruggen in Zuidhorn, Aduard en Dorkwerd nog in volle gang. Een belangrijke oorzaak is gelegen in de communicatie met belanghebbenden rondom de geplande infrastructurele ingrepen.
Delen van de bevolking voelden zich overvallen en onheus behandeld door de provincie (noot ). Dit leidde ertoe dat in Zuidhorn een vrijwillige Milieu Effect Rapportage (MER) wordt uitgevoerd en in Aduard en Dorkwerd de bestaande plannen moeten worden aangepast, nadat de bevolking met nieuwe initiatieven kwam. In beide gevallen leidde dit tot vertraging en frustratie.
Ook in Winschoten moest de provincie terugkomen op de plannen, nadat inwoners het niet eens waren over de plannen voor een nieuwe aansluiting op de A7.

Constructieve houding
In de drie genoemde voorbeelden kwam de bevolking met eigen initiatieven, waarvoor een zo breed mogelijk draagvlak werd verzameld. Zo werd in Dorkwerd "Het betere bruggenplan" gelanceerd en ontwikkelde men in Noord- en Zuidhorn met ondernemers een alternatief. Acties van belanghebbenden werden en worden gekenmerkt door een kritische, doch constructieve houding (noot ).

Houding provincie
De betrokkenheid en constructieve wijze waarop belanghebbenden willen meedenken met de voornemens van de provincie maken een andere houding van de provincie gewenst. Tot op heden ontwikkelde de provincie bij infrastructurele ingrepen eerst allerhande plannen. De voor- en nadelen werden naast elkaar gezet en de kosten berekend. Vervolgens werd met een voorkeursvariant naar de bevolking en de provinciale politici gegaan waarna een voorkeursalternatief werd benoemd. Hierover vonden dan klankbordbijeenkomsten en een informatieavond plaats. Dit werkt een hoog "er is toch al besloten" en "wij hebben niets in te brengen" gevoelen onder belanghebbenden in de hand. Het vertrouwen in de provinciale overheid wordt hierdoor geschaad en tegenacties zijn een resultante.
Dat de provincie graag luistert naar en (uiteindelijk) open staat voor alternatieven die worden aangedragen door de bevolking valt te prijzen. Maar naar onze mening gebeurt dit veel te laat. Pas nadat de provinciale alternatieven zijn onderzocht en de bestuurders hun voorkeur hebben ontwikkeld, wordt de bevolking bij het proces betrokken. Het gevolg is een boel ergernis, ontzetting en extra werk.

Voorstel
Wij pleiten ervoor om in de toekomst omwonenden en belanghebbenden vanaf het begin bij een ingreep in hun omgeving te betrekken. Stel globaal de randvoorwaarden vast als politiek (b.v. het Van Starkenborgkanaal moet verruimd worden, want we willen meer vervoer over water en minder over de weg) en schets globaal een aantal alternatieven voor de bevolking. Beleg discussieavonden in het dorpshuis en laat mensen meedenken. Zij kennen het gebied het beste. Gebruik hun creativiteit om tot de beste alternatieven te komen en werk ze daarna pas uit. Betrek hen bij de vervolgstappen en laat belanghebbenden ook dan actief participeren. Zo zorg je ervoor dat mensen niet worden verrast door plannen van de provincie. Daarbij is het aannemelijk dat het draagvlak en begrip voor provinciale infrastructurele ingrepen op deze wijze worden vergroot. Uiteindelijk blijft het wel aan de politiek om de keuze voor een alternatief te maken.

Proportionaliteit
Het ene project is het andere niet. Waar het Groninger Forum, Meerstad en de Blauwe Stad als groot succes van "interactieve beleidsvorming" gelden, kunnen dergelijke organisaties niet worden opgetuigd voor kleinere infrastructurele ingrepen. De ene wijk is de andere niet, de vervanging van die ene brug staat qua maatschappelijke impact niet gelijk aan een verbreding van een weg.
Uitgangspunt moet ons inziens echter altijd zijn, dat "De politiek" een aantal uitgangspunten formuleert en omwonenden en belanghebbenden van het begin af aan bij een ingreep worden betrokken en hun ideeën aan kunnen dragen. Deze worden vervolgens met de reeds bestaande ideeën nader uitgewerkt, zodat Gedeputeerde en / of Provinciale Staten uiteindelijk alle alternatieven kunnen wegen. Afhankelijk van de (verwachte) impact van een project kan een maatvoering worden gekozen.

Verantwoording
Voorts stellen wij voor om naast de andere procedure - het College achteraf verantwoording te laten afleggen over de wijze waarop en de invloed van burgerparticipatie tijdens en op het uiteindelijke project. Dit punt dient in de voordracht voor nieuwe infrastructurele werken altijd aan de orde te komen, zodat gezien kan worden of en met welk resultaat belanghebbenden invloed hebben kunnen uitoefenen op de uiteindelijke ingrepen in hun leefomgeving.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het draagvlak voor en bovenal de kwaliteit van de infrastructurele ingrepen, die de provincie de komende jaren in Groningen zal plegen.

Groningen, @ februari 2007

Henk Nijboer, statenlid PvdA

Marco Out, statenlid VVD

Nr. 6/2007

Provinciale Staten van Groningen:

Gelezen het initiatiefvoorstel van de fracties van de PvdA en VVD van 22 februari 2007;

Gelet op de behandeling van het voorstel in de statencommissie Economie en Mobiliteit van 21 februari 2007;

BESLUITEN:

I. om op basis van globale randvoorwaarden omwonenden en belanghebbenden vanaf het begin bij een provinciale infrastructurele ingreep te betrekken.

II. verzoeken het college van Gedeputeerde Staten achteraf in de voordracht verantwoording afleg te leggen over de wijze waarop en de invloed van burgerparticipatie tijdens en op het uiteindelijke project.

Groningen,

Provinciale Staten voornoemd:

, voorzitter.

, griffier.