Gemeente Capelle a/d IJssel

Leerplicht, neem het niet te licht.

De dag van de leerplicht wordt dit jaar ook in Capelle aan den IJssel georganiseerd. Op donderdag 15 maart brengt de gemeente de leerplicht breed onder de aandacht. Niet alleen onder leerlingen (leerplichtigen) maar ook onder hun ouders en scholen. Om dit zo goed mogelijk te realiseren zijn er voorlichtende activiteiten georganiseerd waarbij leerplichtambtenaren, scholen en politie betrokken zijn.

Uit de cijfers over de periode 2004-2005 blijkt dat 459 Capelse jongeren zonder startkwalificatie vroegtijdig school verlaten hebben. Het college vindt dit onaanvaardbaar. Daarom is in het collegewerkplan het actiepunt opgenomen dat in 2008 het aantal vroegtijdig schoolverlaters met 10% moet zijn gedaald.

Schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten kunnen leiden tot grote maatschappelijke problemen. Jongeren die zonder startkwalificatie school verlaten, hebben minder kans op de arbeidsmarkt en worden daardoor afhankelijk van sociale voorzieningen. Om dit te voorkomen zet de gemeente preventie en handhaving van leerplicht in.

De leerplichtdag is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt landelijk voor de 4^e keer gehouden.