Gemeente Sittard-Geleen

031-2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Vierde dag van de leerplicht in Sittard-Geleen

Leerplicht, neem 't niet te licht !

Sittard-Geleen, 15 maart 2007 - Deze week wordt voor de vierde keer in Sittard-Geleen de dag van de leerplicht georganiseerd. De dag is speciaal bedoeld om de leerplicht bij iedereen onder de aandacht te brengen: bij leerlingen, ouders, verzorgers, leraren en de politiek. Wethouder Berry van Rijswijk is van mening dat schoolverzuim echt niet kan:"Een paar dagen eerder op vakantie of een paar uurtjes spijbelen in plaats van het volgen van lessen op school lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Volgens de Leerplichtwet is het zelfs verboden. Het is aangetoond dat schoolverzuim vaak leidt tot problemen op straat. Jongeren die rondhangen tijdens schooltijd gaan zich vervelen en komen eerder in de verleiding tot ongewenst gedrag."

Uit gegevens van het Regionaal Bureau Leerplicht blijkt ook dat spijbelen er soms toe leidt dat een leerling helemaal niet meer naar school gaat. Zonder opleiding en diploma is het niet eenvoudig om een goede baan te vinden. Wethouder Berry van Rijswijk:"Het aantal voortijdige schoolverlaters in onze regio is relatief hoog ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Daarom hebben we ook vorig jaar een convenant ondertekend met de minister van Onderwijs om dit aantal in het schooljaar 2006/2007 met 10% terug te dringen."

Leerplichtambtenaren van gemeenten controleren of de Leerplichtwet wordt nageleefd. Soms gaan leerlingen niet naar school uit verveling, soms omdat ze gepest worden, of omdat de leraar te snel of juist te langzaam door de stof heen gaat. Samen met de jongeren en hun ouders proberen leerplichtambtenaren ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat jongeren weer terug naar school gaan.

Dit jaar brengen leerplichtambtenaren van het bureau samen met wethouder Berry van Rijswijk een bezoek aan de eerstejaarsleerlingen van de unit Economie op het Leeuwenborgh te Sittard. Het bezoek kent een positieve insteek: belonen van goed gedrag en verstrekken van informatie. Jongeren die dit schooljaar minimaal hebben verzuimd ontvangen een 128 mb usb-stick. Daarnaast worden de leerlingen geïnformeerd over de rol en functie van de leerplichtambtenaar en het werk van het regionaal bureau. Ook komt de aanstaande wijziging in de Leerplichtwet aan bod die gaat gelden voor jongeren die nog geen startkwalificatie hebben behaald en wordt de aandacht gevestigd op de gevolgen van schoolverzuim. Gevolgen waarvan de jongeren zich vaak niet bewust zijn.

Het Regionaal Bureau Leerplicht /RMC Westelijke Mijnstreek is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein en Schinnen op het gebied van leerplicht en schoolverlaten.
---