Leefbaar Utrecht

Persbericht Stadspartij Leefbaar Utrecht

15 maart 2007

Utrechtse coalitiepartijen maken de oppositie effectief monddood

De Utrechtse coalitiepartijen onder leiding van Groenlinks en de PvdA ontnemen de oppositie de mogelijkheid om een debat te voeren over de aantoonbare leugenachtigheid van een gemeentelijk persbericht betreffende het schrappen van de velvergunning. D66, SP en Stadspartij Leefbaar Utrecht hadden om dit debat gevraagd.

Blijkbaar is het in Utrecht anno 2007 niet meer mogelijk om te debatteren over een van de wezenlijkste elementen van de democratie, namelijk het vertrouwen tussen raad en College betreffende de correctheid van verstrekte informatie. Zelfs het ter discussie stellen van dit soort vragen wordt met botte machtspolitiek onmogelijk gemaakt.

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "De muur is in 1989 gevallen, maar de stalinisten zijn terug in Utrecht. Van GroenLinks valt dat, gezien hun ontstaansgeschiedenis vanuit de vroegere Communistische Partij Nederland, misschien nog enigszins te verwachten. Maar van sociaal-democraten verwacht je toch een zeker begrip voor gebruikelijke democratische principes. Helaas is vanmiddag gebleken dat dat begrip bij de Utrechtse PvdA-fractie niet aanwezig is. Dat de ChristenUnie en het Christen Democratisch Appel zich zo voor het karretje van de grote broers in de coalitie laten spannen is zeer teleurstellend!"

Stadspartij Leefbaar Utrecht vraagt zich in alle ernst af in hoeverre het leveren van een zinvolle bijdrage aan de lokale politiek mogelijk kan zijn, als het stellen van kritische vragen over een wezenlijk politiek principe niet meer tot de mogelijkheden blijkt te behoren.


--- einde persbericht ---