Gerechtelijke organisatie

Hoofdconstructeur veroordeeld tot geldboete wegens instorten balkons Patio Sevilla

Maastricht, 15 maart 2007 - De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak over de ingestorte balkons van het appartementencomplex Patio Sevilla te Maastricht. Ten gevolge van die instorting op 24 april 2003 zijn twee personen overleden.

Na een jaren durend, vooral technisch zeer gecompliceerd vooronderzoek door politie, justitie en rechter-commissaris zijn nu vonnissen gewezen door de rechtbank.
De hoofdconstructeur, de constructeur van de balkons en de aannemer worden vervolgd wegens dood door schuld. Elk van de drie bedrijven maakt een fout.
De derde oplegging van de balkons is te klein en de constructeur van de balkons ontwerpt de daarin opgenomen wapening niet goed. Bij controle van het ontwerp door de hoofdconstructeur wordt deze fout niet opgemerkt.
Wegens schade aan de balkons al tijdens de bouw ontstaan wordt de constructie door de hoofdconstructeur gecontroleerd, maar nog wordt de fout niet opgemerkt. Ook aan de derde oplegging van het als eerste ingestorte balkon ontstaat tijdens de bouw al schade. In plaats van deze schade te melden aan de hoofdconstructeur laat de aannemer naar eigen inzicht deze schade repareren.

De rechtbank veroordeelt de hoofdconstructeur tot een geldboete wegens aanmerkelijk onachtzaam handelen. (LJN: BA0569) De instorting is mede het gevolg van het handelen door de constructeur van de balkons, maar de rechtbank spreekt haar toch vrij van dood door schuld. (LJN: BA0574)
Ook de aannemer wordt vrijgesproken van dood door schuld, hoewel de rechtbank de instorting van de balkons tevens wijt aan haar handelen. (LJN: BA0540)

LJ Nummers

BA0569
BA0574
BA0540

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 15 maart 2007 Naar boven