Gemeente Breda

Breda werkt samen met scholen aan het klimaat

We moeten onze kinderen voorbereiden op de toekomst. Daarvoor moeten gemeente, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en alle inwoners samenwerken in de strijd tegen broeikaseffect.

We moeten onze kinderen laten zien hoe we op een goede manier omgaan met energie en daarmee het klimaat.' Met deze woorden opende wethouder Willems de bijeenkomst scholen en klimaat vanmiddag. Na vertoning van de film `An inconvenient truth' van Al Gore vertelden verschillende organisaties hoe scholen hun leerlingen energiebewust kunnen maken.

Opleiden tot energiebewuste volwassenen

Met de film gaf de gemeente het signaal af dat het belangrijk is om iets te doen aan de verandering van het klimaat. Wethouder Willems zei daarbij heel duidelijk dat de politiek het klimaatprobleem niet alleen kan oplossen. We moeten allemaal iets doen. En het belangrijkste is dat we die boodschap doorvertellen aan onze kinderen. We moeten ze bovendien handvatten geven wat zij zelf kunnen doen. Het COS Brabant, Milieu Educatief Centrum en GGD West Brabant vertelden vervolgens hoe zij in verschillende lesprogramma's kinderen bewust kunnen maken van hun energiegebruik.

Aanzetten tot actie

Om scholen aan het denken te zetten toonde Breda vanmiddag de film `An inconvenient truth' van Al Gore aan docenten van scholen van het Bredase Voortgezet Onderwijs, raadsleden en ambtenaren. De film brengt heel confronterend en overtuigend in beeld dat de aarde warmer wordt en het klimaat verandert. De Gemeente Breda daagt bedrijven, maar ook scholen uit om vooral zelf het goede voorbeeld te geven. Wethouder Willems: `Gebruik gloeilampen en installeer zonnepanelen en leer leerlingen hoe zij op een goede manier omgaan met energie.'

Gedeelde verantwoordelijkheid

Gemeente, scholen, bedrijven en ouders hebben samen de verantwoordelijkheid om de klimaatverandering tegen te gaan, zodat kinderen in een gezonde omgeving opgroeien. Het gemeentebestuur werkt daarom graag samen met de scholen aan energiebesparing en educatie op het gebied van energie en toepassing duurzame energie.

Breda, 15 maart 2007