Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Januari

---

Prinses Máxima 16 maart 2007 bij Nationale Marktdagen jong ondernemen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden woont vrijdagochtend 16 maart 2007 in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht de Nationale Marktdagen van Jong Ondernemen bij

De Nationale Marktdagen zijn de verkoopdagen voor studentenbedrijven. Jong Ondernemen bevordert ondernemerschap in het onderwijs van basisschool tot universiteit.

Jong Ondernemen stimuleert studenten kennis te maken met alle facetten van het ondernemerschap. De studentenbedrijven bedenken een product en doen een haalbaarheidsonderzoek. Vervolgens schrijven ze een ondernemingsplan en verkopen ook aandelen. Daarna laten de studenten het product produceren. Onder meer tijdens de Nationale Marktdagen kunnen de producten aan winkelend publiek worden verkocht. Een docent van school, een mentor en een accountant afkomstig uit het bedrijfsleven begeleiden de studentenbedrijven.

De marktdagen vinden plaats op vrijdag 16 maart en zaterdag 17 maart in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht en op zaterdag 24 maart in winkelcentrum Oranjerie in Apeldoorn. Ongeveer 350 studentenbedrijven, uit binnen- en buitenland, nemen deel aan dit evenement. Elke marktdag sluit af met een officiële prijsuitreiking. De beoordelingscriteria zijn klantbenadering, standinrichting, innovativiteit, maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieubewustheid van het product. De jury is onder meer gevormd door medewerkers van ABN AMRO, Jong Management, Octrooicentrum Nederland, Vereniging van Kamers van Koophandel, VNO-NCW, leden van de winkeliersverenigingen en leden van Young Business Talents (de alumnivereniging van Jong Ondernemen). Elke marktdag levert een dagwinnaar op waarvan uiteindelijk één studentenbedrijf deelneemt aan de Europese Marktdag 2007 in Boekarest, Roemenië.

Onderwijsinstellingen in Nederland besteden steeds meer aandacht aan het bevorderen van ondernemerschap onder jongeren om te stimuleren dat meer schoolverlaters na het afstuderen een eigen bedrijf opstarten. Op dit moment start 3% van de afgestudeerden in Nederland een eigen bedrijf, hiermee scoort Nederland het laagst in Europa.

30 januari 2007

© RVD