Wageningen Universiteit

wittenberg : "diversity arrays technology (dart): een schot in de roos" Ir. A.H.J. Wittenberg : "Diversity Arrays Technology (DArT): een schot in de roos"

16 mrt 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. R.G.F. Visser (Pers. hgl. bij het lab. voor Plantenveredeling)

Co-Promotor: Dr.ir. H.J. Schouten, Dr. T.A.J. van der Lee

Diversity Arrays Technology (DArT): een schot in de roos

Het opsporen van verschillen in DNA-sequentie, ook wel merkers genoemd, tussen verwante organismen vormt de basis voor veel genetisch onderzoek. Er zijn veel methoden om merkers op te sporen en te scoren. Bestaande merkermethoden hebben echter een aantal beperkingen. Ze kunnen slechts een gering aantal merkers tegelijk bepalen, of vooraf is DNA-sequentieïnformatie noodzakelijk. Ook zijn ze vaak relatief duur. De nieuw ontwikkelde merkermethode Diversity Arrays Technology (DArT) is een op microarray gebaseerde methode en heeft deze beperkingen niet. De methode levert snel en goedkoop grote aantallen zeer betrouwbare merkers. Dat bleek tijdens bij het maken van twee hoge-dichtheidskaarten voor de schimmel Mycosphaerella graminicola, de veroorzaker van de bladvlekkenziekte in tarwe. M.b.v. DArT konden ruim 2000 merkers op de chromosoomkaarten geplaatst worden. De merkers zijn gesequenced en hebben geholpen bij de assemblage van de complete genoomsequentie van deze schimmel. Mede hierdoor is M. graminicola nu de eerste schimmel waarvan een volledige genoomsequentie van telomeer tot telomeer beschikbaar is. De keuze voor de toepassing van DArT in de schimmel M. graminicola was dan ook een schot in de roos.

Titel proefschrift: "Genetic mapping using the Diversity Arrays Technology (DArT) â Application and validation using the whole-genome sequences of Arabidopsis thaliana and Mycosphaerella graminicola"




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie