Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 2 - 15 februari 2007

Radio 2 - Weekeinde van het Nederlandse Lied

Peter Koelewijn ster tijdens 10e Jubileum Gala

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 maart 2007 is het Weekeinde van het Nederlandse Lied op Radio 2. Een lang weekend met de mooiste Nederlandstalige muziek. Hoogtepunt van het weekend is het Gala van het Nederlandse Lied dat dit jaar voor de tiende maal wordt georganiseerd. Componist/artiest Peter Koelewijn ontvangt tijdens het gala in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam de Radio 2 Zendtijd Prijs 2007. Een keur van Nederlandse collega-artiesten brengt hem een hommage en zingt zijn liedjes.

Op vrijdag 16 maart presenteren Daniël Dekker en Hans Schiffers van 9.00 tot 18.00 uur de 100 mooiste Nederlandstalige liedjes gekozen door de Radio 2 luisteraars. Iedereen kan daarvoor vanaf 26 februari via www.radio2.nl stemmen.

Uitreiking Radio 2 Zendtijd Prijs
Tijdens het Gala van het Nederlandse Lied ontvangt de 66-jarige Koelewijn de Radio 2 Zendtijd Prijs 2007. Het Gala wordt van 14 tot 18 uur rechtstreeks uitgezonden op Radio 2. De NCRV verzorgt televisieregistratie van zendt dit 's avonds uit om 21.00 uur op Nederland 2.

De Radio 2 Zendtijd Prijs wordt jaarlijks toegekend door Radio 2 en BUMA Cultuur aan een uitvoerende artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandstalige muziek. De prijs wordt sinds 2000 uitgereikt. Zo werden Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Frank Boeijen, Willeke Alberti en Marco Borsato geëerd voor hun oeuvre. De Radio 2 Zendtijd Prijs bestaat, naast een eerbetoon van collega-artiesten, uit een bronzen beeld gemaakt door kunstenaar Evert den Hartog.

Peter Koelewijn (Eindhoven, 29 december 1940) richt nog tijdens zijn schooltijd op de HBS de band "The Rockets" op. Met "Kom van dat dak af" stormen zij in 1960 de hitparade binnen. Het nummer groeit uit tot een van de grootste Nederlandstalige rock 'n' roll-klassiekers. Het duurt dan nog tot 1965 voor Koelewijn zich volledig op de muziek stort, als producer voor onder meer Q65, Armand, Bonnie St Claire en Nico Haak. Zelf draagt hij met nummers als 'Mij oh mij', 'Angeline', 'Robbie', 'Veronica Sorry', 'Je wordt ouder papa', 'KL204 (Als ik God was)' en 'Sprong in het duister' bij aan de Nederlandse popgeschiedenis. Voor zijn album "Het beste in mij is nog niet goed voor jou" ontvangt hij in 1977 een Edison en een Gouden Harp. Onder het pseudoniem Gompie behaalt hij in 1995 een grote Europese hit met 'Who the F*** is Alice', een eigentijdse versie van het Smokey-nummer. Als succesvol liedjesschrijver/producent werkt hij van met tal van artiesten, waaronder: Herman van Keeken ('Pappie loop toch niet zo snel'), Louis Neefs ('Ach Margrietje'), Polle Eduard ('Ik wil jou'), Grant & Forsyth, Wilma, Jacques Herb, Babe en Helmut Lotti.

www.radio2.nl



Ingezonden persbericht