Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wereldpremières tijdens Amnesty International Filmfestival 2007

Tijdens het Amnesty International Filmfestival gaan drie documentaires in première. An Ox for a Baby van Ayfer Ergün, Een stukje Blauw in de Lucht van Bob Entrop en The Greatest Silence; Rape in Congo van Lisa F. Jackson. Filmmakers zijn aanwezig tijdens de vertoning van hun documentaire en gaan na afloop in gesprek met het publiek.

Programma

Na de première van de documentaire An Ox for a Baby op vrijdagavond 16 maart vindt er een gesprek plaats met filmmaakster Ayfer Ergün. Zondagmiddag 18 maart is zij ook aanwezig tijdens de vertoning van haar documentaire in het Filmhuis Den Haag. Zaterdagavond 17 maart geeft Job Cohen een inleiding bij Een stukje Blauw in de Lucht. Bob Entrop is aanwezig tijdens de première. Vrijdagavond 16 maart en zaterdagavond 17 maart draait The Greatest Silence; Rape in Congo in de Balie in Amsterdam. Zondagavond 18 maart in het Filmhuis Den Haag. Filmmaakster Lisa F. Jackson gaat na de vertoningen in gesprek met het publiek. Vrijdagavond 16 maart organiseert het AIFF in de Balie een debat met de filmmaakster en Klaas de Jonge, een bekende activist tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Klaas de Jonge houdt zich nu intensief bezig met de problematiek in Congo.

An Ox for a Baby (Nederland, 2006, i.s.m.Humanistische Omroep) - Ayfer Ergün Een Ethiopisch echtpaar is slachtoffer van een eeuwenoude traditie die meisjes dwingt op kinderleeftijd te trouwen. Ze raken zwanger, te jong om te kunnen baren. Het bekken is eenvoudigweg niet volgroeid. Het gevolg: een obstetrische fistel, continue urineverlies en vaak uitstoting. Vaak sterft de baby en loopt de jonge moeder een fistel op. Zo ook in het verhaal van Yezina en Mesganow. Mesganow wil graag dat zijn vrouw geneest, zodat ze een kind kunnen krijgen. Om de operatie in het Fistula Hospital in het verre Addis Abeba te kunnen betalen verkoopt hij zijn os. Yezina boft maar met zo'n man. Veel anderen verlaten hun vrouw, want zonder kind worden ze met de nek aangekeken. Wereldwijd lijden twee miljoen vrouwen aan obstetrische (vaginale) fistels.

Een Stukje Blauw in de Lucht (Nederland, 2006) - Bob Entrop Deze indringende documentaire vertelt het aangrijpende relaas van twaalf mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd en daar voor het eerst over spreken en daar mee een taboe doorbreken. In soms heftige en ook mooie beelden en verhalen wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis dat tot nu toe altijd verzwegen is. Door een groeiend vertrouwen en de vriendschappen die de afgelopen jaren tussen het volk en filmmaker Bob Entrop zijn ontstaan waren de mensen bereid hier voor het eerst mee naar buiten te treden. De film is een reis in de tijd. In het heden reizen we met drie mensen naar Auschwitz en tegelijk reizen we met de anderen terug naar het verleden, naar de tijd waarin bijna een miljoen Sinti en Roma zijn vermoord.

The Greatest Silence: Rape in Congo (VS, 2006) - Lisa F. Jackson In de Democratische Republiek Congo worden vrouwen nog altijd systematisch ontvoerd, gemarteld en verkracht. Filmmaakster Lisa Jackson, zelf slachtoffer van een groepsverkrachting, gaat op onderzoek uit. Verkrachting is in Congo nog een groot taboe. De meeste verkrachte meisjes vinden geen man en veel worden er door hun familie verstoten. Daarom zwijgen ze, ook over mogelijke besmetting met hiv/aids. Ondertussen komen de daders, militie- en bendeleden vrijwel altijd met hun gruweldaden weg. Tegenover Jackson praten de vrouwen over wat hen is overkomen. Rape in Congo is een documentaire uit de serie The Greatest Silence over vrouwen en seksueel geweld in oorlogstijd.

9e Amnesty International Filmfestival
Het festival vindt plaats in Amsterdam en in Den Haag. Festivallocaties zijn filmtheaters rondom het Leidseplein (Amsterdam) en Filmhuis Den Haag. Op het programma staan circa vijfentwintig speelfilms en documentaires. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek.

= = = = =

Noot aan de redactie -