De EU-jeugd spreekt zich uit


07.03.2007 / 15:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Europees parlement den haag

Europees parlement den haag

IDEA NL, International Debate Education Association
Nationale jeugdraad
Universiteit van Amsterdam
Cultural Embassy/ Lloyd Hotel
Europa Salon

Organiseren op 16 en 17 maart aanstaande de European Youth Speak Conference - Model European Youth Parliament.
The European Youth Speak (EYS) Conference is onderdeel van het EYS project, gesponsord door de Europese Commissie met als doel jeugd uit verschillende landen te laten debatteren over de EU. De open vraag die daarbij centraal staat is hoe jongeren in Europa over Europa denken. In verschillende landen hebben intensieve trainingen en debatten plaatsgevonden (in Nederland, Tsjechië, Slowakije, Letland en Estland) en hebben grote groepen jongeren hun mening gegeven over de EU. Al deze resultaten van de debatten zullen leiden tot een aantal resoluties die worden voorbereid door de jongeren en ingebracht op de conferentie.

De conferentie is in de vorm van een 'Model European Parliament'. De jongeren uit verschillende landen gaan volgens de regels van het europees parlement met elkaar in debat over zelf gekozen Europese onderwerpen.

We verwachten ruim 100 jongeren uit minimaal 5 landen die twee dagen lang in Amsterdam met elkaar van gedachten zullen wisselen. De resultaten van de dagen worden meegenomen door de vertegenwoordiging van de Nationale Jeugdraad naar een internationale meeting in Rome om te dienen als inbreng richting de EC. Ook zal de hoofdorganisator, IDEA, een rapport maken met de meningen van de jongeren en dit direct aan de EU doen toekomen.

In het programma is ook ruimte gemaakt voor de Europa Salon, een initiatief binnen het Lloyd hotel/ Cultural Embassy om cultureel en politiek aandacht te geven aan Europa. Het thema van de Europa Salon van 16 maart zal zijn: Hoop. Op creatieve, culturele en inhoudelijke wijze zal het debat internationaal worden gehouden.

Meer informatie over de conferentie kunt u krijgen bij IDEA NL: Sanne de Kieviet
020-6927299, sdekieviet@idebate.org. Over de Europa Salon kunt u informatie krijgen bij Renson van Tilburg, 020-5613688, renson@xs4all.nl.