Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
13 maart 2007
nummer:
022

|                                                                              |
Capelle helpt huiszwaluw

Na berichten in de media over hun slechte leefomstandigheden aan de rand van het Schollebos, lijkt het voor de Capelse huiszwaluw nu de goede kant uit te gaan. Capellenaren, de gemeente en leerlingen van het Comenius College, locatie Pelikaanweg, hebben besloten de handen ineen te slaan en te zorgen voor verbetering van de situatie. Vrijdag aanstaande (16 maart) komen de partijen gezamenlijk in actie vanaf het parkeerterrein bij het Pannenkoekenhuis.

Al eerder werd in de media geschreven over de uiterst matige kwaliteit van de leefomgeving voor de huiszwaluwen. Primaire oorzaak is de slechte Capelse klei waar de huiszwaluw geen goed nest mee kan bouwen. Al voordat ze zijn afgebouwd vallen de nesten weer uit elkaar en naar beneden. Met als gevolg dat er weinig of geen nieuwe huiszwaluwen bijkomen en de kolonie dreigt uit te sterven. En een kolonie die eenmaal is verdwenen komt ook niet meer terug.

Bewoners werken mee
Maar het tij keert voor deze gevederde Capelse inwoners. Want er komt nieuwe huisvesting in de vorm van nestkasten. Verder maakt een graafmachine kleiplekken vrij waardoor de zwaluwen geschikte klei kunnen verzamelen en zo hun eigen nesten weer kunnen bouwen. Aanstaande vrijdagochtend om 09.00 uur start het Zwaluwproject onder supervisie van de Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel (SNC). Groepen leerlingen van het Comenius College, ambtenaren van de gemeente en medewerkers van SNC gaan samen aan de slag en hangen tientallen nestkasten aan diverse huizen langs de Bergweg, waarvan de bewoners al enthousiast hun medewerking hebben toegezegd. Periodieke controle van de nestkasten in en na het broedseizoen moet zich geven op de resultaten van deze inspanningen.

Naast betere huisvestingsmogelijkheden voor de huiszwaluw dient het project nog enkele doelen. In de eerste plaats is dat het leer- en ervaringstraject voor de deelnemende leerlingen: zij mogen met een hoogwerker, ladders, gereedschap en andere materialen aan de gang om het project te realiseren. Daarnaast wil de gemeente het project aanmelden als kandidaat voor de Landelijke Prijsvraag Vogelbescherming. En ten slotte zijn het niet alleen de huiszwaluwen die er op vooruit gaan; in het Schollebos worden door de scholieren ook nog snel even wat mezenkasten en een bosuilenkast opgehangen.