Nobelprijswinnaar Yunus feliciteert Liliane Fonds

14.03.2007 / 10:24 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Liliane fonds

Liliane fonds

14 maart 2007, 's-Hertogenbosch

Nobelprijswinnaar Yunus feliciteert Liliane Fonds met 100ste uitgave nieuwsbrief

Op 16 maart brengt het Liliane Fonds voor de honderdste keer zijn nieuwsbrief uit. Het fonds opgericht op 14 maart 1980 door Liliane Brekelmans-Gronert en haar man informeert hiermee vier keer per jaar zijn achterban over onder meer de bestedingen van de donaties. In deze jubileumuitgave spreekt Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus zijn bewondering uit over hoe het Liliane Fonds kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden helpt.

Muhammad Yunus is de oprichter van de Bengaalse Volksbank, de Grameen Bank, die vanaf 1976 kleine leningen afsluit met arme mensen die bij andere banken geen kans krijgen om met geleend geld een eenvoudig bedrijfje op te zetten. Net als Yunus is het Liliane Fonds overtuigd van de kracht van de mensen, en van hun recht om die te kunnen benutten. Voor kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden is vaak niet de handicap, maar de armoede de belemmering om weerbaar en zelfstandig te zijn. Met Inkomsten Genererende Projecten geeft het Liliane Fonds jongeren met een handicap het gereedschap om zelf de armoedebarrière te slechten. Zo krijgen ze de mogelijkheid om volwaardig deel uit te maken van de maatschappij.

Bij het allereerste kind dat geholpen werd door het Liliane Fonds ruim 27 jaar geleden, ging het al om een Inkomsten Genererend Project. Oprichtster Liliane Brekelmans-Gronert ontmoette het 15-jarige meisje Agnes tijdens haar bezoek aan haar geboorte-eiland Sumatra, Indonesië. Net als Liliane zelf heeft Agnes als gevolg van polio een handicap aan haar benen. Maar in tegenstelling tot Liliane heeft Agnes nooit de kans gekregen zich te ontwikkelen. Liliane besluit haar te helpen met een naaimachine, waarmee Agnes in haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Het is het begin van de stichting die op 14 maart 1980 wordt opgericht.

Het afgelopen jaar besteedde het Liliane Fonds 157.286 euro aan Inkomsten Genererende Projecten, waarmee 745 jongeren werden geholpen. Bij deze projecten kan het bijvoorbeeld gaan om een winkeltje, een werkplaats of een kapsalon, maar ook om de aanschaf van een paar geiten of een koe. In totaal hielp het fonds vorig jaar 67.014 kinderen en jongeren met een handicap revalideren.


---

Het Liliane Fonds, opgericht in 1980 en gevestigd in 's-Hertogenbosch, geeft rechtstreekse, kleinschalige en persoonsgerichte hulp aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. De organisatie doet dit in samenwerking met een netwerk van lokale contactpersonen (mediators) in zo'n 78 landen, verbonden aan niet-gouvernementele organisaties die fungeren als partners van het Liliane Fonds. In 2006 kregen 67.014 kinderen met een handicap in Azië, Afrika en Latijns-Amerika hulp van het Liliane Fonds.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Stichting Liliane Fonds
Carla van de Vijver: cvdvijver@lilianefonds.nl
Tel 073 518 9428
www.lilianefonds.nl