Gemeente Rotterdam

Gemeenteraad besluit tot onderzoek naar Museumparkgarage en benoemt leden onderzoekcommissie De gemeenteraad heeft besloten een onderzoek in te instellen naar de gang van zaken rond het bouwproject van de ondergrondse parkeergarage Museumpark annex waterberging. Ook benoemde de raad de leden van de onderzoekscommissie benoemd: de heer T. Harreman (PvdA) is aangesteld als voorzitter van de onderzoekscommissie en de heer R.E. Oosterhoff (ChristenUnie-SGP) als zijn plaatsvervanger. Mevrouw K.M.T. Duys (CDA), de heer L.P.M. de Kleijn (SP) en de heer V.H. Reijkersz (Leefbaar Rotterdam) zijn als leden toegetreden. Mevrouw K.D. Handstede is aangesteld als griffier van de onderzoekscommissie.

Ga direct naar:


- Vragenhalfuur: fraude stenmpassen


- Tweeminutendebat over stakingen en Havenbedrijf Rotterdam


- Tweeminutendebat over antillianenproblematiek


- Onderzoekscommissie Museumparkgarage en benoeming leden


- Deelnemingenbeleid


- Horecanota


- En verder heeft de raad...

Vragenhalfuur

De heer R. SØrensen heeft vragen gesteld over fraude op stembureaus met stempassen. Hij verwees naar een verslaggever die tijdens de Provinciale Statenverkiezingen zonder moeite met vijf verschillende stempassen kon stemmen in Amsterdam. Het raadslid wilde weten hoe het college in de toekomst fraude met stempassen wil voorkomen. Ook vroeg hij of het college bereid is de volmachtstemmen van de Provinciale Statenverkiezingen openbaar te maken. Burgemeester Opstelten gaf aan dat er in Rotterdam geen signalen zijn geweest van fraude. Tijdens de instructie aan stembureauleden is nadrukkelijk gewezen op de mogelijkheid kiezers te vragen naar hun legitimatie. Er zijn plannen in ontwikkeling voor een wettelijke legitimatieplicht bij verkiezingen. Het openbaar maken van volmachtstemmen is nog niet mogelijk omdat de Kieswet dit verbiedt.

In de toekomst is het wellicht wel mogelijk de volmachtstemmen te tellen.

De gemeente Rotterdam heeft een voorstel gedaan aan de Kiesraad om in processen-verbaal van de stembureaus onderscheid te maken tussen aantallen ingeleverde kiezerspassen en aantallen ingeleverde volmachtbewijzen.



Tweeminutendebat over staking en Havenbedrijf Rotterdam

Op verzoek van de SP debatteerde de raad in een tweeminutendebat over het Havenbedrijf Rotterdam en de werkonderbrekingen bij Smit Harbour Towage.

Begin maart diende, op verzoek van de Rotterdamse raffinagesector, een kort geding over de staking voor de Rotterdamse rechtbank. Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) kwam in de procedure met een zelfstandige eis. De SP is van mening dat het HbR, waarvan de gemeente Rotterdam grootste aandeelhouder is, geen partij moet kiezen.

De VVD wees erop dat onder meer de veiligheid in de haven niet op het spel mag worden gezet gedurende werkonderbrekingen. De PvdA is van mening dat het HbR moet kunnen ingrijpen. Leefbaar Rotterdam onderschreef het belang van de haven en sloot aan bij de opvatting van de PvdA. GroenLinks benadrukte het feit dat het stakingsrecht een groot goed is. Een gemeenteraad zou geen uitspraken moeten doen over stakingen. Het CDA maakte zich zorgen over het negatieve effect van de staking op de stedelijke economie en het imago van de haven.

De burgemeester gaf aan dat het HbR een terughoudende rol heeft gespeeld. Het bedrijf is onpartijdig in het conflict. Het HbR heeft zich gevoegd in de zaak, niet alleen vanuit economische belangen maar ook vanuit milieubelangen. Verder stelde de burgemeester dat het niet goed is als politici zich mengen in een arbeidsconflict. Hij ontraadde de motie van de SP.

De motie van de SP waarin wordt uitgesproken dat het HbR zich in de toekomst moet onthouden van bemoeienis bij arbeidsconflicten werd verworpen. Alleen de indiener en GroenLinks stemden voor.



Tweeminutendebat over Antillianenproblematiek

De gemeenteraad heeft op verzoek van Leefbaar Rotterdam een tweeminutendebat gehouden over de zogenoemde Antillianenproblematiek. De fractie stelde vast dat de problemen met criminele en gevaarlijke Antillianen voortduren. Verwezen werd naar een recent incident waarbij een persoon werd vermoord en de familie van het slachtoffer aankondigde eigen rechter te zullen spelen. Volgens Leefbaar Rotterdam zou er een terugkeerregeling voor criminele Antillianen moeten komen.

Leefbaar Rotterdam riep met een motie op tot onorthodoxe maatregelen om de criminaliteit onder Antillianen terug te dringen. De motie haalde het niet en kreeg alleen steun van de indiener en de VVD.

De VVD is teleurgesteld dat het kabinetsvoorstel over de terugkeerregeling is teruggetrokken door de regering. De PvdA wees op een aanstaande debat over de Antillianenproblematiek in de raad. De vraag die dan ook aan de orde zal komen is wat er moet gebeuren om mensen op het goede spoor te krijgen en te houden. Het CDA kondigde aan in het raadsdebat uitvoerig te discussiëren over het onderwerp. GroenLinks sloot zich hierbij aan en riep op een gezamenlijke aanpak met de Antilliaanse gemeenschap. De SP wees het risico op het criminaliseren van de groep af en kondigde ook aan uitvoerig te debatteren over het onderwerp in het komende raadsdebat.

De burgemeester sprak zijn afschuw over de moordzaak en de gevolgen af. Er zijn twintig rechercheurs in dit specifieke incident vrijgemaakt. De zaak heeft de scherpe aandacht van het bestuur en de politie. Het kabinetsvoorstel voor de terugkeerregeling is ingetrokken omdat rechters hebben uitgesproken dat de regeling niet uitvoerbaar is. Het college legt zich neer bij de beslissingen die door de regering worden genomen. De burgemeester wees er met nadruk op dat de Antillianenproblematiek volop de aandacht van het college krijgt.



Gemeenteraad besluit tot onderzoek naar Museumparkgarage en benoemt leden onderzoekcommissie

De gemeenteraad heeft besloten een onderzoek in te instellen naar de gang van zaken rond het bouwproject van de ondergrondse parkeergarage Museumpark annex waterberging. Ook benoemde de raad de leden van de onderzoekscommissie benoemd: de heer T. Harreman (PvdA) is aangesteld als voorzitter van de onderzoekscommissie en de heer R.E. Oosterhoff (ChristenUnie-SGP) als zijn plaatsvervanger. Mevrouw K.M.T. Duys (CDA), de heer L.P.M. de Kleijn (SP) en de heer V.H. Reijkersz (Leefbaar Rotterdam) zijn als leden toegetreden. Mevrouw K.D. Handstede is aangesteld als griffier van de onderzoekscommissie.

Reacties uit de gemeenteraad

De gemeenteraad heeft de onderzoekscommissie een heldere onderzoeksopdracht meegegeven, aldus alle fracties. Zo gaat de PvdA ervan uit dat de enquêtecommissie de aanbevelingen over kostenoverschrijdingen uit eerdere onderzoeken meeneemt in het huidige onderzoek. De fractie hoopt dat de commissie in alle rust en stilte haar werk kan uitvoeren en alle feiten op tafel zal leggen. GroenLinks is voorstander van het inzetten van een enquête en sprak de verwachting uit dat bestuurlijke en ambtelijke processen in kaart zullen worden gebracht. Leefbaar Rotterdam stelde vast dat het houden van een enquête het zwaarste controlemiddel is van de raad. De fractie is blij met het besluit tot het houden van een raadsenquête. De SP gaf aan dat er rond de bouw van de parkeergarage en de waterberging veel is misgegaan. Waar en waarom het is misgegaan moet tot op de bodem worden uitgezocht. Voor de VVD gaat het niet per se om de overschrijdingen maar vooral over de besluitvormingsprocessen. Het onderzoek zou zich met name op dat punt moeten richten. Het CDA is benieuwd naar de uitkomsten en de keten van de oorzaken. Met name de rol die de organisatiecultuur in deze zaak heeft gespeeld. Het gaat om goede aanbevelingen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

Onderzoeksopdracht

Het onderzoek zal zich onder meer richten op de (technische) voorbereiding, financiering, ambtelijke en bestuurlijke besluitvorming, sturing en de uitvoering.

Het instellen van het onderzoek naar de ontwikkelingen rond de bouw van de Museumparkgarage is het resultaat van een motie-Sonneveld e.a. die is ingediend tijdens een raadsdebat op 15 februari 2007. De gemeenteraad nam deze motie unaniem aan.

Op verzoek van de raad bereidde het presidium in de afgelopen weken het onderzoek en de samenstelling van de definitieve commissie voor.



Raad stelt deelnemingenbeleid vast

De gemeenteraad heeft het deelnemingenbeleid vastgesteld voor onder meer het aangaan en beheren van deelnemingen in gemeenschappelijke regelingen, stichtingen en vennootschappen. Met het vaststellen van het deelnemingenbeleid heeft de raad ook motie-Vlaardingerbroek over het beloningsbeleid bij gemeentelijke deelnemingen afgedaan.

Debat levert twee aangenomen moties op

In het raadsdebat riepen GroenLinks en de PvdA het college o.a. op met haar aandeelhouderschap in verzelfstandigde overheidsinstellingen kaders te stellen voor de salariëring van bestuurders en het salaris van de burgemeester als maximumnorm te hanteren voor de bezoldiging van Rotterdamse bestuurders in de semi-publieke sector. Deze motie werd aangenomen; de VVD, het CDA, de ChristenUnie-SGP en een lid van Leefbaar Rotterdam stemden tegen. Ook werd het college opgedragen de raad jaarlijks te informeren over de hoogte van de topinkomens van de gemeentelijke overheid. Alleen het CDA en de VVD stemden tegen deze motie van Leefbaar Rotterdam.

Een motie van Leefbaar Rotterdam om voortaan niet meer te streven naar aardemaximalisatie werd verworpen. Alleen de indiener en de SP waren voor. Leefbaar Rotterdam riep ook op per Rotterdams huishouden drie spaarlampen ter beschikking te stellen en de kosten te dekken uit de dividentenopbrengsten van Eneco. Ook deze motie werd verworpen en kreeg opnieuw alleen steun van de indiener en de SP. De volgende motie van Leefbaar Rotterdam haalde het opnieuw niet. Daarin werd het college gevraagd het burgemeesterssalaris te hanteren als norm voor de maximale bezoldiging van ambtenaren in dienst van de gemeente. De indiener, D66 en de SP stemden voor.



Horecanota vastgesteld

De gemeenteraad heeft de Horecanota 2007 2011 vastgesteld. De Horecanota bevat beleid voor de vestiging van nieuwe bedrijven, openingstijden, terrassen, partycentra en het
vergunningsverleningstraject.

Raad vraagt om integrale handhavingsdienst

De raad nam een motie van de ChristenUnie-SGP om meer aandacht te besteden aan de horecaontwikkeling op Rotterdam zuid unaniem aan. Ook werd een motie van Leefbaar Rotterdam aangenomen om bij risicovolle exploitaties minimaal twee maal per jaar een onaangekondigde, multidisciplinaire controle te verzorgen. Het CDA, een aantal leden van de PvdA en GroenLinks stemden tegen.

Een andere motie van Leefbaar Rotterdam over de ambitie van het handhavingsniveau in de horeca haalde het net, 22 raadsleden stemden voor. De fractie pleitte ook voor de opname van rookterrassen in de Algemene Plaatselijke Verordening maar kreeg hiervoor geen steun in de raad.

Gevarieerd horeca-aanbod

Om de vijf jaar stelt de gemeente een nieuwe Horecanota vast. In deze nota zijn vier resultaten als doel gesteld: stimuleren van de groei van de horecasector, verlichten van de lasten voor ondernemers, beschermen van het woon- en leefklimaat en handhaven van de openbare orde en het creëren van een gevarieerd horeca-aanbod van goede kwaliteit.

De Horecanota bevat daarnaast ook nieuw beleid om o.a. horeca-exploitanten een grotere eigen verantwoordelijkheid te geven. Die grotere verantwoordelijkheid gaat gepaard met een grotere inspanningsverplichting van de gemeente op het gebied van toezicht en handhaving. Voorbeelden hiervan zijn o.a. verlenging van de exploitatievergunningen van drie naar vijf jaar, met ingang van 1 januari 2007. Onderzoek naar de mogelijkheid of het loslaten van de sluitingstijden van horeca-inrichtingen met een nachtontheffing een oplossing biedt voor de overlastproblematiek. Stadsbreed uitrollen van de proef met een zogenaamde afkoelperiode, die van oktober 2005 tot april 2006 is een aantal uitgaansgebieden in Rotterdam is gehouden.

Ter voorbereiding op behandeling van de Horecanota 2007-2011 spraken dertien leden voor de commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen en de commissie voor Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer vrijdagavond en -nacht 9 maart met de eigenaren van vier kleine en grote horeca-gelegenheden in het centrum en Delfshaven.



En verder heeft de raad


- de bezwaren tegen het besluit tot het nemen van een voorbereidingsbesluit voor de bouw van een kantoorgebouw op de hoek van de Laan op Zuid en de Stieltjesstraat ongegrond verklaard;


- de Marktverordening 2007 vastgesteld;


- gedebatteerd over de brief van burgemeester en wethouders waarin afspraken met de Schiphol Group staan over de toekomstige ontwikkeling van Rotterdam Airport. Een motie van Leefbaar Rotterdam voor de verruiming van de geluidsruimte werd verworpen. Alleen de indiener en D66 stemden voor.

Bron: Griffie, 16-03-2007