16.03.2007 / 12:05 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hogeschool inholland

Hogeschool inholland

http://www.inholland.nl

Samenwerking Hogeschool INHOLLAND en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Opleiding scheepsbouwkunde voortaan ook in leeuwarden

Hbo-studenten Scheepsbouwkunde kunnen met ingang van het nieuwe collegejaar ook terecht in Leeuwarden. Dat is de uitkomst van een samenwerkingsovereenkomst tussen Hogeschool INHOLLAND en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL).

De Nederlandse scheepsbouwsector draait op volle toeren. De vraag naar hoog opgeleide medewerkers is erg hoog. Om aan de verwachtingen van het bedrijfsleven te voldoen heeft Hogeschool INHOLLAND besloten om de opleiding naast Delft, waar hbo-studenten al terecht konden, ook op een vestiging in Friesland aan te bieden. De samenwerking met de NHL maakt dit nu mogelijk. De opleiding in Leeuwarden wordt verzorgd door docenten van beide hogescholen.

Kennisvoorsprong
Jos Elbers, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool INHOLLAND: 'De kwaliteit van de Nederlandse scheepsbouw is internationaal vermaard. Juist in deze sector zie wat je met kennisvoorsprong kunt bereiken. Onze loonkosten liggen hoger dan in veel andere landen. Toch bloeit de sector enorm. Als hbo-instelling willen wij bijdragen aan het behoud van die kwaliteitsvoorsprong. Dat kan alleen als we ook voldoende hoogopgeleiden blijven leveren.'

Diane Keizer, lid van het College van Bestuur van de NHL: 'Watersport en het Noorden horen bij elkaar. Friesland kent veel scheepsbouwwerven. De sector kampt op dit moment echter met een probleem: er is een groot tekort aan hoog opgeleide ingenieurs. Maar het is wel een branche waar veel toekomst in zit. De Nederlandse jachtbouw loopt zelfs voorop in het ontwerpen en produceren van megajachten. De NHL heeft uitstekende contacten met bedrijven in de jachtbouwsector en met deze opleiding voorziet de NHL zeker in de behoefte aan hoog opgeleide ingenieurs'.

Specialisatie
Zowel in Delft als in Leeuwarden kunnen studenten verschillende specialisatierichtingen kiezen. Voor het Noorden is met name de jachtbouw van belang. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld bagger & offshore en management. De studenten van beide vestigingen hebben eveneens de mogelijkheid door te stromen naar de studie Maritieme Techniek aan de TU Delft.

De medezeggenschapsraden van beide hogescholen moeten nog instemmen met het besluit.


---

Meer informatie
Hans Stupers, Hogeschool INHOLLAND, tel. 06-51070818
Angela Schat, Afdelingshoofd Engineering Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, tel. 058 - 251 1133

Meer informatie tijdens de Open Dag van de NHL op zaterdag 17 maart a.s. van 11.00 - 17.00 uur. Locatie: Tesselschadestraat 12 te Leeuwarden.