Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vogelaar ontvangt Integratiebarometer 2006

16-03-2007

Snellere duidelijkheid over verblijfstatus, voorkom dat integratie met schulden begint, investeer in werk en inkomen. Die maatregelen bevorderen integratie van vluchtelingen in Nederland, schrijft VluchtelingenWerk Nederland in de IntegratieBarometer 2006. Minister Ella Vogelaar ontving het rapport donderdag 15 maart.

Ons land telt naar schatting tussen de 200.000 en 250.000 vluchtelingen. Hun integratie is vooral zorgwekkend als het om werk en inkomen gaat, stelt VluchtelingenWerk. Zo vormen de hoge kosten voor een verblijfsvergunning een belemmering bij integratie. Ook moeten vluchtelingen met behoud van een uitkering kunnen studeren. Ongeveer de helft van de vluchtelingen voelt zich in regelmatig 'sociaal ontworteld' en eenzaam. Werk blijkt bij integratie een cruciale rol te spelen. Het biedt structuur, maakt financieel onafhankelijk, levert sociale contacten op en helpt bij het leren van de Nederlandse taal. Maar in de praktijk kunnen vluchtelingen vaak geen geschikte baan vinden.

Verspilling
Het is pure verspilling dat zoveel vluchtelingen onder hun niveau werken - als ze al werk hebben, zei minister Vogelaar. 'Dit kunnen we ons als samenleving niet permitteren. Hier moeten we echt een slag maken.'

Zie ook


Zie het origineel