Gemeente Schiedam


Maart

Uw trouwfoto tentoongesteld?

16 maart 2007

Voor een écht Schiedams huwelijk zijn minstens drie elementen essentieel: een bruid, een bruidegom en het oude stadhuis. Al sinds 1572 is het stadhuis op de Grote Markt namelijk dé trouwlocatie van de stad. In dit huis der gemeente moeten vele Schiedamse generaties het jawoord hebben gegeven.

Het Gemeentearchief is op zoek naar oude of nieuwe trouwfotos, waarin het stadhuis een rol speelt. Dat kan bijvoorbeeld het moment van jawoord in de trouwzaal zijn of het familieportret op het bordes. De leukste, mooiste of bijzonderste fotos worden tentoongesteld in een speciale fototentoonstelling in het Stadskantoor!

Het stadhuis is behalve alle functies die het als stadhuis vervulde, ook al eeuwenlang dé trouwlocatie van de stad. Mede daardoor heeft het letterlijk en figuurlijk een centrale plaats in de Schiedamse samenleving. Een ieder die de stad bezoekt loopt vroeg of laat vanzelf tegen het karakteristieke gebouw met het bordes en het torentje aan. Vandaar ook dat het stadhuis vaak voorkomt in de fotocollectie van het Gemeentearchief: (paarden)markten, carnavalsvieringen, bezoek van de koninklijke familie in 1925, defilés, allemaal gebeurtenissen met een groot publiek. Vaak met het stadhuis van buiten, zelden van binnen! Daarom zouden we graag (interieur)fotos willen zien met een wat meer persoonlijk karakter; en wat is persoonlijker dan uw trouwdag?

Tijdsbeeld
Het stadhuis is misschien door de eeuwen heen weinig veranderd, de bruidsmode daarentegen des te meer. Van de stijve boorden van uw (groot)ouders, tot de petticoats uit de jaren 50 of de hedendaagse stijl. Van kleine zwart-wit snapshots met een kartelrandje tot digitale kleurenfotos. Dit soort souvenirs van de trouwdag blijven in de regel in de familie en komen zelden of nooit in het archief terecht. Graag zouden dan ook úw mooiste herinnering aan het stadhuis zien en deze opnemen in de collectie, zodat we ook het interieur van dit bijzondere Schiedamse gebouw kunnen belichten!

het Oude Stadhuis anno 1913

Fotobijschrift:
Aan het begin van de vorige eeuw, toen de communicatie-mogelijkheden minder uitgebreid waren dan nu, werd een voorgenomen huwelijk twee maal in het openbaar mondeling afgekondigd. Eén van de redenen was het tegengaan van dubbele huwelijken. In Schiedam gebeurde de laatste officiële huwelijksafkondiging op zondag 3 augustus 1913 vanaf het bordes van het stadhuis door de bodes S. Nipius en W. Overweel. (Skopeo beeldnummer 3748)