EVD

15.03.2007

Saudi-Arabië: einde monopolie vaste telefonie

---

Saudi-Arabië gooit de markt voor vaste telefonie open. Met de tweede licentie voor vaste telefonie zal er een einde komen aan de monopoliepositie van Saudi Telecom (STC).
STC heeft ongeveer 4 miljoen abonnees voor vaste telefonie, wat een penetratiegraad van rond 16 procent inhoudt. Analisten beweren dat onder meer door de lage internetpenetratiegraad (3 procent) volop groeimogelijkheden voor de nieuwe aanbieder van vaste telefonie aanwezig zullen zijn.
Een van de bedrijven in de race voor deze tweede licentie is Etihad Etisalat (Mobily). Mobily is momenteel het tweede bedrijf in Saudi-Arabië met een licentie voor mobiele telefonie. Sinds de marktentree in mei 2005 heeft Mobily, onderdeel van Emirates Telecommunications (Etisalat), 6 miljoen klanten aangetrokken. Toch heeft STC met 14 miljoen klanten nog steeds het merendeel van de markt in handen.
De onafhankelijke toezichthouder op de telecomsector van Saudi-Arabië, CITC, zal dit jaar ook nog een derde licentie voor mobiele telefonie toekennen.
Zie ook:
Saudi-Arabië: ICT
Documenten:
telecom Saudi-Arabië.tif (120 kB)

---

Bron: TradeArabia.com