Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Reactie CG-Raad op uitzending over cholesterolremmers

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Mensen die medicijnen slikken doen er goed aan altijd met hun behandelend arts te overleggen, wanneer zij willen stoppen met het slikken van het medicijn. Dat geldt ook voor cholesterolverlagende middelen.

De TV-uitzendingen van Tros Radar en Vara De leugen regeert hebben voor onrust gezorgd bij mensen die cholesterolverlagende middelen slikken. Moeten mensen deze medicijnen nu wel of niet slikken?
Voor de CG-Raad is het uitgangspunt dat het vaststellen van een behandeling altijd een afstemming is tussen arts en patiënt. Dit geldt ook voor cholesterolverlagende middelen. Tijdens een consult moeten de voor- en nadelen van een medicijn tegen elkaar worden afgewogen. Mensen die op enig moment overwegen om te stoppen met het slikken van hun medicijnen, doen er goed aan dit altijd eerst met hun behandelend arts te bespreken. Het zonder overleg stoppen kan schadelijke gevolgen hebben.
De onrust die nu is ontstaan, laat zien hoe belangrijk het is dat mensen goed geïnformeerd zijn. Om goed te kunnen kiezen moeten mensen kunnen beschikken over onafhankelijke, begrijpelijke en volledige informatie over een behandeling of medicijn.

(Geplaatst: 16 maart 2007)

---