Gemeente Leeuwarden

Legionellebacterie in zwembad Kalverdijkje

Bron: bv SPORT (16-03-2007)
In zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden is op 16 maart naar aanleiding van een routinecontrole in opdracht van bv SPORT een legionellabacterie aangetroffen van de variant die soms ziekte (longontsteking) kan veroorzaken. Gebruikmaken van het zwembad blijft mogelijk en is ongevaarlijk.
De legionellabacterie is slechts op één plek geconstateerd; in de groepsdouches. Uit voorzorg zijn alle douches voor het publiek afgesloten.

bv SPORT heeft de provincie, de Inspectie van VROM (Groningen) en de GGD (Leeuwarden) ingelicht. Tot op heden zijn er geen ziektegevallen gemeld bij de GGD. Als eerste stap zal een installatietechnisch onderzoek worden uitgevoerd, zodat kan worden vastgesteld hoe de bacterie bestreden zal worden. Indien blijkt dat er na heronderzoek geen legionellabacteriën zijn gevonden, worden de douches naar verwachting binnen 14 dagen weer vrijgegeven. Gebruikmaken van het zwembad blijft al deze tijd mogelijk en is ongevaarlijk.

Hoe vindt besmetting plaats als mensen ziek worden? Gelukkig worden de meeste mensen niet ziek als ze de legionellabacterie inademen. De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is ongeveer tussen de twee en de twintig dagen. Dus iedereen die meer dan drie weken geleden gezwommen heeft in Kalverdijkje kan niet meer ziek worden. De besmetting vindt plaats via de longen, door inademing van zeer fijne waterdruppeltjes (nevel). De ziekte kan niet van de ene mens op de andere mens worden overgedragen en het drinken van met legionellabacteriën besmet water vormt geen risico.

Wat zijn de verschijnselen van een legionella longontsteking? De ziekte begint met (snel) opkomende hoofdpijn, spierpijn en soms verwardheid, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39°C. De patiënt hoest en is soms kortademig. Als deze symptomen zich manifesteren moet u contact opnemen met de huisarts en melden dat u wellicht in aanraking bent geweest met legionellabacteriën. De ziekte is met antibiotica goed te behandelen. GGD Fryslân wil iedereen er op attenderen dat kinderen nauwelijks vatbaar zijn voor deze legionellabacteriën en dat zwangere vrouwen geen extra risico lopen.

Behoort u tot een van de onderstaande groepen, dan loopt u mogelijk wat meer kans om ziek te worden:
o Mensen met chronische longaandoeningen zoals astma of CARA o Zware rokers: >25 sigaretten per dag o Mensen met een chronische nierziekte o Ouderen vanaf ongeveer 50 jaar
o Diabetes patiënten
o Alcoholisten
o Mensen met een ernstige immuunstoornis, bijvoorbeeld personen die een transplantatie hebben ondergaan en daarvoor afweerremmende medicijnen gebruiken en mensen die om andere redenen hoge doses corticosteroïden (prednison) slikken

Voor meer informatie kan tijdens kantooruren gebeld worden met de GGD Fryslân, (058) 2334334, afdeling infectieziekten. Ook kan informatie worden opgevraagd via de volgende websites: www.legionellavraagbaak.nl of www.vrom.nl (keuze: gezondheid en veiligheid à legionella à vraag en antwoord).