Amsterdam Oud Zuid


'Bakkerpanden' opgeknapt met behoud van sociale huurwoningen

Nadat jarenlang de renovatie van het woningcomplex Henrick de Keijser niet van de grond kwam is het stadsdeel verheugd dat de AWV concrete plannen heeft om dit wel te realiseren. De plannen van de AWV voorzien in grootschalige renovatie van het totale complex. Na renovatie zal 30% van het aantal woningen voor de sociale woningvoorraad behouden blijven. De huidige reguliere huurders kunnen dan ook in het complex blijven wonen.

De plannen voorzien voorts in het realiseren van 32 kleinere koopwoningen voor starters en middeninkomens en 16 grotere koop-maisonettes. Op de begane grond worden 12 seniorenwoningen gerealiseerd (zowel huur als koop). De huidige buurtwinkels blijven gehandhaafd.

De AWV knapt de woningen van de huidige huurders in overleg met hen op. De huurders kunnen er bovendien voor kiezen om door te schuiven naar een andere woning in het complex, of voor het kopen van een van de appartementen.

Stadsdeel Oud-Zuid is tevreden met de gekozen aanpak van de AWV en is vooral ook positief dat de reguliere huurders actief bij de plannen worden betrokken.

Het voordeel van de plannen is dat er niet alleen woningen in de sociale huurvoorraad behouden blijven maar ook dat er woningen komen voor ouderen, starters en gezinnen. Met deze plannen geven de AWV en Stadsdeel Oud-Zuid invulling aan het convenant "Bouwen aan de stad", de overeenkomst die is gesloten door de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse woningcorporaties om de komende tien jaar fors te investeren in onder andere de bouw van woningen voor zowel lage als middeninkomens.

Uit cijfers van Oud-Zuid blijkt dat doelgroepenbeleid noodzakelijk is om betaalbare woningen te behouden en wonen in Oud-Zuid voor iedereen mogelijk te maken. Doordat de AWV voor het splitsen gebruik maakt van het contingent verkopen sociale huurwoningen voor corporaties, kan Oud-Zuid weer een aantal particuliere splitsingsaanvragen honoreren. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt. Dit betekent wel dat elders in de wijk minder sociale huurwoningen kunnen worden verkocht.

De plannen van de AWV passen in het huidige woonbeleid van Oud-Zuid om tot een meer gevarieerd woningaanbod te komen in De Pijp. Bovendien wordt na jarenlange wachten op renovatie van het complex nu eindelijk gestart.