Staatsbosbeheer

16 maart 2007

Vandaag heeft minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Tweede Kamer geïnformeerd over de gedragslijn asverstrooiing en begraven in natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Deze gedragslijn is door Staatsbosbeheer ontwikkeld om ecologische, ethische, esthetische en economische kaders te stellen voor de uitvoering van asbestemming en natuurbegraven op haar terreinen. Staatsbosbeheer is van mening dat begraven in bestaande natuur niet tot haar kerntaak behoort, vanwege de mate van ecologische verstoring die dit meebrengt in een natuurgebied. Asverstrooiing wordt door Staatsbosbeheer verder uitgewerkt. In een pilot wordt onderzocht of in twee gebieden met grafheuvels asbestemming mogelijk gemaakt kan worden.

Asverstrooiing
Asbestemming vraagt om specifieke kennis en ervaring, zowel op het gebied van beheer en inrichting als op het gebied van communicatie en contracten met nabestaanden. Staatsbosbeheer is hierover in gesprek met de Facultatieve Groep om te onderzoeken of dit in een stichting vorm kan krijgen. De Facultatieve Groep - voortgekomen uit de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie (opgericht in 1874) is een organisatie die zeven crematoria en twee begraafplaatsen beheert. De stichting zal zorgdragen voor de uitvoering van de pilot en daarmee voor de coördinatie van onder meer begeleiding bij asverstrooiing op bestaande grafheuvels en het bijzetten van urnen in oude, geheel vergraven of nieuw op te werpen grafheuvels en extra onderhoud van de betreffende natuurgebieden.
Staatsbosbeheer streeft er naar om de pilot asbestemming te starten in twee gebieden. Het is de bedoeling om in één gebied kunst in te passen en om in het andere gebied juist geen markeringen of gedenktekens te gebruiken. De locaties zijn nog niet definitief vastgesteld.

Begraven
Staatsbosbeheer rekent het niet tot haar kerntaak om begraven in bestaande natuur mogelijk te maken. Daarom komen er geen begraafplaatsen in haar terreinen. Wel staat Staatsbosbeheer positief ten opzichte van de ontwikkeling van begraafplaatsen aan de randen (bufferzone) van bestaande terreinen, wat een uitbreiding van de natuur betekent.

Uitstraling
De natuur en natuurlijkheid vormen een belangrijke leidraad bij de uitwerking van de gedragslijn. Dit geldt voor de uitstraling van de gebieden, van eventuele kunst ter plaatse en te gebruiken materialen. Hierdoor blijft de harmonie tussen natuur en funeraire cultuur in balans.