Eerste keurmerken Uitvaartzorg uitgereikt

16.03.2007 / 15:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Wissenraet en van spaendonck

Wissenraet en van spaendonck

Eerste Keurmerken Uitvaartzorg uitgereikt

Tilburg, 16 maart 2007

Woensdag 14 maart jl. reikte de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg op Landgoed De Mookerheide in Molenhoek, Noord Limburg, aan een dertigtal uitvaartondernemingen de eerste keurmerkcertificaten uit.

Gelet op de ontwikkelingen in de uitvaartbranche, het veranderende verwachtingspatroon van de consument en de negatieve publiciteit in 2004, hebben de twee toonaangevende brancheorganisaties in de uitvaartbranche de Vereniging van Ondernemingen in de Uitvaartbranche (VOU) en de Nederlandse Unie van Erkende Uitvaartondernemingen (De NUVU), het initiatief genomen een keurmerk uitvaartzorg te ontwikkelen. Een werkgroep bestaande uit een branchebrede vertegenwoordiging van uitvaartondernemingen, en een stuurgroep, hebben gedurende een jaar de eisen en normen van het keurmerk geformuleerd, die uiteindelijk zijn neergelegd in het Handboek Keurmerk Uitvaartzorg. Daarmee is de basis gelegd voor een goede kwalitatieve dienstverlening. Stuur- en werkgroep werd ter zijde gestaan door een klankbordgroep, waarin de gehele keten binnen de uitvaartbranche was vertegenwoordigd.

Eind 2006 werd de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU) opgericht. Vanaf 1 januari 2007 hebben twee certificatie-instellingen, BSI Management Systems B.V. en Lloyd's Register Nederland B.V. de eerste bedrijven getoetst aan de hand van het Handboek Keurmerk Uitvaartzorg.

Inmiddels hebben 30 bedrijven aangetoond over de noodzakelijke kwaliteit te beschikken en te voldoen aan de normen en eisen van het keurmerk. Zij hebben op 14 maart hun keurmerkcertificaat in ontvangst genomen tijdens een feestelijke bijeenkomst op Langoed de Mookerheide.

De voorzitter van de SKU, drs. Aloys Meij, gaf in zijn welkomstwoord aan dat met het keurmerk een blijvend en gerechtvaardigd vertrouwen gesteld wordt in de waarde van het niveau aan kwaliteit. 'Vertrouwen is een basis voor het werk van een uitvaartonderneming. Het keurmerk hangt hier objectieve maatstaven met een kwalitatief karakter aan', aldus Meij.

'De uitvaartzorg binnen de branche dient met het keurmerk onderscheidend te worden, te excelleren, maar ook als bindende factor gezien te worden. Voor de consument dient het keurmerk als herkenning van de professionaliteit en kwaliteit. Het bevestigt de goede keuze, of geeft zelfs de consument een positief steuntje in de rug wanneer onzekerheid over een keuze zou bestaan. Het dient als een warme jas aan te voelen en de consument bescherming bieden'.

Na het welkomstwoord van de voorzitter, volgde een wervelende presentatie van de heer Bart van Luijk van Door Training & Consulting over professionaliteit en kwaliteit. Het hoogtepunt van de middag was de feestelijke uitreiking van de keurmerken door de voorzitter aan de gecertificeerde ondernemingen.

De uitvaartzorg heeft met het invoeren van het keurmerk branchebreed een belangrijke stap gezet naar een optimalisering van de professionaliteit van dienstverlening.

Meer informatie over het keurmerk Uitvaartzorg en een overzicht van de gecertificeerde ondernemingen treft u aan op de website: www.keurmerkuitvaartzorg.eu.

Stichting Keurmerk Uitvaartzorg
E-mail: stichting@keurmerkuitvaartzorg.eu