Milieudienst Rijnmond

DCMR heft stankcode 2 voor hele Rijnmond op

16.03.2007

De DCMR Milieudienst Rijnmond heft op vrijdagmiddag 16 maart om 15.00 uur stankcode 2 op. Er geldt dan geen code meer. Het weer is veranderd: er is meer wind, waardoor de stank beter wegwaait. Bewoners hebben ook minder last. De code was van kracht sinds dinsdagmiddag 16.00 uur.

Steekproeven

Bij stankcode 2 moet de industrie het verpompen van stinkende stoffen minderen. De DCMR heeft steekproeven gedaan om te controleren of bedrijven dit doen. Dit bleek bij alle onderzochte bedrijven zo te zijn. Inspecteurs brengen een bezoek aan het bedrijf. Ze controleren daar de administratie en kijken in de controlekamers mee of de snelheid waarmee er stinkende vloeistoffen (bijvoorbeeld olie) worden verpompt volgens de regels is.

Positief effect

De industrie heeft alle maatregelen uitgevoerd. Daardoor zijn op woensdag, donderdag en vrijdag aanzienlijk minder meldingen over stank binnengekomen dan op maandag en dinsdag. In totaal ontving de DCMR 173 stankmeldingen van bewoners. De meeste meldingen kwamen uit Spijkenisse. Ook uit Oostvoorne, Brielle, Hellevoetsluis, Hoogvliet en Rotterdam belden veel bewoners. Mensen meldden dat ze een chemische lucht of olie roken.

Wanneer een code?

De DCMR geeft stankcodes uit op basis van drie criteria:
- het huidige weer en de verwachting voor de komende dagen,
- het aantal en het soort meldingen dat op de meldkamer binnenkomt, en
- de waarnemingen van de inspecteurs in het gebied.

Meer informatie

Bericht Stankgolf Rijnmond-zuid, 12 maart 2007
Bericht Nog steeds stankoverlast in Rijnmond-zuid, 13 maart 2007 Bericht Stankcode 1 voor geheel Rijnmond van kracht, 13 maart 2007 Bericht Stankcode 2 voor geheel Rijnmond van kracht, 13 maart 2007 Informatie Stank- en waarschuwingscodes