Gemeente Tilburg

16-3-2007
Tilburg spaart voor armoede en investeringen
Forse impuls voor ambities beleidsplan college

Tilburg geeft de komende periode een forse impuls aan de ambities die het college heeft opgesteld in haar beleidsplan, het ABC. Een aantal financiële meevallers in de laatste maanden van 2006 bieden de gemeente Tilburg die mogelijkheid. Het college wil met dit geld het armoedebeleid en grootschalige investeringen een extra stimulans geven.

De voeding van de reserve voor het armoedebeleid is noodzakelijk om het ingezette armoedebeleid in ieder geval in 2008 en 2009 te kunnen voortzetten. Het college wil
5,8 miljoen in deze reserve storten. En daarnaast 5,4 miljoen toevoegen aan de reserve grootschalige investeringen. Deze reserve is bedoeld voor fysieke projecten. Na aftrek van de investeringen waartoe de raad eerder heeft besloten, is er nog een bedrag van 28,3 miljoen over voor andere investeringen. Bedoeld voor onder meer de aanleg van de tweede fase van de Cityring en de tweede fase van Museum in Bedrijf. Het definitieve besluit over de inzet van het overschot 2006 wordt op 16 april door de gemeenteraad genomen.

Eén en ander staat in het eindejaarsbericht 2006 van de gemeente dat deze week is verschenen. Wethouder Hugo Backx van Financiën: We zetten het geld dusdanig in dat de burger van Tilburg er profijt van heeft. Met grootschalige investeringen bereiken we vrijwel alle Tilburgers, maar daarnaast hebben we ook specifieke aandacht voor onze burgers die in onacceptabele situaties van armoede leven.

Hockeyfusie
Het college wil 3,6 miljoen reserveren voor nieuw beleid. Het grootste deel van dat bedrag, 2 miljoen, wil het college reserveren voor de voorgenomen hockeyfusie tussen TMHC Forward en TMHC Tilburg in Stappegoor. De fusie van de clubs én een tophockeyvoorziening op de sportcampus in het Stappegoorgebied zijn een unieke kans voor de stad. Met de reservering van dit bedrag wil de gemeente financieel alvast de voorbereidingen treffen, aldus Backx.

Het voordelig resultaat over 2006 komt niet geheel uit de lucht vallen. Diverse reserveringen blijken niet langer noodzakelijk te zijn. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld om terugbetalingen aan het rijk. Daarnaast heeft de gemeente een behoorlijk rente-overschot gerealiseerd en heeft Essent extra gaswinstuitkering verstrekt.

Uitkomsten eindejaarsberichten diensten
De meest opvallende voordelen sinds het najaarsbericht:
- Algemene uitkering gemeentefonds (netto) V 0,9 milj.
- Gaswinstuitkering Essent V 4,0 milj.

- Hergebruik historische panden V 0,7 milj.
- Besluit Woninggebonden Subsidies (BWS) V 0,7 milj.
- Voorziening renterisico BWS V 1,9 milj.

- Leges bouwvergunningen V 0,6 milj.

- FPU gemeenten V 0,9 milj.

- Financiering V 2,1 milj.

De belangrijkste tegenvallers sinds het najaarsbericht:
- Exploitatie schoolgebouwen N 1,6 milj.