Rechter verbiedt huisbezoeken SVB

16.03.2007 / 15:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Anbo, voor 50-plussers

Anbo, voor 50-plussers

Utrecht, 16 maart 2007

Rechter verbiedt huisbezoeken SVB

De Haagse rechter heeft per direct de huisbezoeken verboden, die de Sociale Verzekeringsbank (SVB)zonder verdenking van fraude aflegt bij alleenstaande AOW-ers. ANBO voor 50-plussers, die samen met zo'n 100 ouderen en bijgestaan door advocatenkantoor Kuijper een kort geding aanspande, is blij met deze uitspraak. Het maakt een einde aan de onrust die vooral onder alleenstaande AOW-ers was ontstaan; die voelden zich verdacht gemaakt.

De rechter is met de ANBO van oordeel dat voor bestrijding of voorkomen van misbruik huisbezoek niet nodig is. Preventie kan ook worden bereikt op een andere manier, waaronder het koppelen van bestanden. Alleen in geval van concrete verdenking van fraude mag de SVB op huisbezoek komen, aldus de rechter. ANBO hoopt dat de SVB deze uitspraak ook voor mensen met een nabestaandenpensioen (ANW) toepast.

Aanleiding voor de procedure was de aankondiging van de SVB om alleenstaanden AOW- en ANW-ers steekproefgewijs op 'stiekem' samenwonen te controleren. ANBO blijft overigens strijden voor verduidelijking van de regels rond het samenwoonbegrip en zal dit ook bij het Kabinet opnieuw aankaarten.