SGP


16 - 03 - 07 | Plasterk: Geen bezwaren tegen boot met homojongeren

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Van der Vlies (SGP) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ingezonden d.d. 1 februari 2007 met kenmerk 2060706960)


1. Vraag: Heeft u kennisgenomen van het bericht, dat tijdens de aanstaande Gay Pride er ook een boot zal meevaren voor homoseksuele kinderen, de 16-min boot?


1. Antwoord: Ja.


2. Vraag: Past een dergelijk initiatief binnen de kaders en grenzen van het vigerende homo-emancipatiebeleid, zoals dat op rijksniveau is geformuleerd?


2. Antwoord: Bij het homo-emancipatiebeleid gaat het ondermeer om de volgende doelstellingen:

* het bevorderen van sociale acceptatie van homoseksuelen in Nederland;

* het versterken van de maatschappelijke positie van kwetsbare groepen homoseksuelen;

* het besteden van aandacht aan de veiligheid van homoseksuelen en het tegengaan van homodiscriminatie.

De gedachte achter dit particuliere initiatief in het kader van de Gay Pride is niet strijdig met deze doelstellingen.


3. Vraag: Hoe beoordeelt u het dat de gemeente Amsterdam hiervoor toestemming heeft gegeven, mede in het licht van de huidige waarden- en normendiscussie?

3. Antwoord: Ik ben van mening dat de toestemming van Amsterdam na uitvoerig en zorgvuldig overleg tot stand is gekomen.


4. Vraag: Acht u het verantwoord dat kinderen voluit betrokken worden in een setting als de Gay Pride, die naar haar aard sterk erotisch en extravagant geladen is, en waarbij tevens kan worden gevreesd dat ongewenste seksuele uitingen en toespelingen in de richting van deze kinderen niet kunnen worden uitgesloten?

4. Antwoord: Ik acht het verantwoord omdat de jongeren sàmen met hun ouders dit initiatief hebben genomen. Een aantal ouders vaart tijdens de Gay Pride met hen mee.

Overigens trekt de enkele extravagante boot tijdens de Gay Pride sterk de publieke en media-aandacht, terwijl de meerderheid van de boten een diversiteit aan groepen laat zien. Voorgaande jaren voeren bijvoorbeeld boten van moslimgroepen, Amnesty International en bedrijven mee. Ook dit jaar is dat weer het geval.


5. Vraag: Past een dergelijk initiatief bij de rijksdoelstellingen op het terrein van de bescherming van de jeugd?

5. Antwoord: Naar mijn mening zijn er voldoende waarborgen voor de bescherming van de groep jongeren die meevaren ingebouwd.


6. Vraag: Heeft het rijk een directe of indirecte betrokkenheid bij deze activiteiten, financieel of anderszins? Zo ja, welke?

6. Antwoord: Nee.


7. Vraag: Welke negatieve gevolgen zal dit initiatief voor het imago van Nederland in het buitenland kunnen hebben?

7. Antwoord: We verwachten niet dat het initiatief negatieve gevolgen voor het imago van Nederland in het buitenland zal hebben. Het gaat hier om een actie die uit eigen beweging is ingezet door een groep jongeren die zelf heeft aangegeven met de Gay Pride te willen meevaren. Hun ouders zullen ter begeleiding en bij wijze van steunbetuiging op de boot aanwezig zijn. Het is een doordachte actie waarvoor het bestuur van de gemeente Amsterdam na zorgvuldig beraad de vergunning heeft afgegeven.


8. Vraag: Bent u bereid de gemeente Amsterdam te vragen de vergunning voor de 16-min boot te heroverwegen?

8. Antwoord: Nee, de vergunningverlening is primair een lokale aangelegenheid. Zie verder de beantwoording onder vraag 3.

De Volkskrant, 1 februari 2007
Plasterk: Geen bezwaren tegen boot met homojongeren