Senternovem


16-03-2007 | Werkgroep Duurzame Natuursteen formuleert criteria voor duurzame handel en inkoop natuursteen

In november 2005 is de Werkgroep Duurzame Natuursteen opgericht. De werkgroep bestaat uit natuursteenbedrijven, brancheorganisatie Algemene Bond van Natuursteenbedrijven (ABN) en een aantal maatschappelijke organisaties gespecialiseerd in arbeids- en mensenrechten, milieu, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sinds de Werkgroep van start is gegaan is er flink wat werk verzet. Zo is een gedragscode opgesteld voor de internationale toeleveringsketen van natuursteen en natuurstenen producten.

De gedragscode bevat een aantal normatieve criteria die ontleend zijn aan internationaal erkende standaarden op het gebied van sociale- en arbeidsrechten, milieu en economie. Daarbij vormen aanwijzingen over de uitvoering van deze criteria, integraal onderdeel van de gedragscode. Immers, aan een papieren gedragscode heeft niemand iets. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om monitoring en onafhankelijke onderzoek van de uitvoering van de code, transparantie en samenwerking met lokale belanghebbenden. De gedragscode biedt een handvat bij het voorkomen en oplossen van sociale- en milieuproblemen die zich op grote schaal voordoen bij de winning en verwerking van natuursteen, vooral in ontwikkelingslanden zoals India en China.

De gedragscode wordt de komende maanden in de praktijk getoetst . Dit gebeurt in bestaande handelsrelaties van Nederlandse natuursteenbedrijven. Het doel is om een beeld te krijgen van wat er komt kijken bij het `verduurzamen' van de toeleveringsketen. Vragen die daarbij aan de orde komen: Hoe maakt men het thema `duurzaamheid' bij toeleveranciers bespreekbaar? Hoe betrouwbaar is de informatie die de leverancier verstrekt over het al dan niet voorkomen van bijvoorbeeld kinderarbeid? Hoe zijn lokale (milieu)organisaties in te schakelen? Welke kosten brengt het duurzaam winnen en verwerken van natuursteen eventueel met zich mee? Wie moet deze kosten dragen? Wat betekent dat mogelijk voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen ten opzichte van (Europese) bedrijven die ook op de Nederlandse markt actief zijn?

De Werkgroep Duurzame Natuursteen zoekt nadrukkelijk aansluiting bij de bredere discussies over maatschappelijk verantwoord ondernemen en ook duurzaam inkopen, in Nederland en internationaal. Als groot voorstander van samenwerking en informatie-uitwisseling onderhoudt de Werkgroep intensieve contact met spelers en belanghebbenden op de Nederlandse natuursteenmarkt - marktpartijen, consumenten, beleidsmakers etc. De gedragscode biedt in eerste plaats waardevolle aanknopingspunten voor de natuursteenhandel. De ABN zal zich er hard voor maken dat al haar (ca. 800) leden deze gedragscode, op termijn, zullen omarmen. Daarnaast richt de Werkgroep zich ook op de overheid in verband met de uitwerking van de politieke besluiten over duurzaam inkopen. In dit kader is er contact met de Projectgroep Duurzaam Inkopen van VROM, SenterNovem Duurzaam Inkopen en bijvoorbeeld ook met ingenieursbureau DHV dat recent door SenterNovem is ingehuurd voor de ontwikkeling van duurzaamheidscriteria voor de productgroep `verhardingen'.

De kern van de Werkgroep Duurzame Natuursteen wordt gevormd door de Algemene Bond van Natuursteenbedrijven ABN; de bedrijven Opreij-Beisterveld en Feikema; de Landelijke India Werkgroep, Natuur en Milieu, CREM en SOMO. Ook MVO Nederland, COS Limburg en sinds kort het Limburgse bedrijf RMP Grafmonumenten zijn nauw betrokken.

Hebt u nog vragen, neem contact op met de Werkgroep Duurzame Natuursteen, p/a Landelijke India Werkgroep. Contactpersoon: Pauline Overeem, via e-mail: natuursteen@indianet.nl of telefonisch 030-2321340.