INLIA


Inspirerende Charterdag 10 maart 2007 16/03/2007

Zaterdag 10 maart jl. vond in de sfeervolle Emmauskerk te Amersfoort de zevende Landelijke Charterdag plaats, georganiseerd door de Stichting INLIA. Een honderdtal deelnemers, afkomstig uit plaatselijke geloofsgemeenschappen, (kerkelijke) vluchtelingenwerkgroepen en noodopvanginitiatieven uit het hele land waren naar Amersfoort gekomen om zich te laten informeren en bemoedigen. Het gevarieerde programma omvatte naast toespraken en discussies ook zang, dans en instrumentale muziek. Centrale thema was de pardonregeling en hoe verder. Een korte samenvatting volgt hieronder.

Beleidsambtenaar Jan Braat van de Gemeente Utrecht hield een inleiding over de in het coalitieaccoord afgesproken pardonregeling voor oudewetters, als groep vaak aangeduid met de term de 26.000. Naast de vreugde over het totstandkomen van dit accoord zijn er ook zorgen over uitvoeringskwesties met betrekking tot contra-indicaties en het voldoende aantonen van verblijf in Nederland gedurende 2006.

INLIA-directeur John van Tilborg ging in op de problemen in het asielbeleid die ook na de totstandkoming van deze regeling nog blijven spelen, zoals de 28 dagen vertrektermijn in de nieuwe Vreemdelingenwet en het op straat zetten van alleenstaande asielzoekers nadat ze 18 jaar zijn geworden.

De Tweede Kamerleden Wim van de Camp (CDA) en Hans Spekman (PvdA) gingen met de inleiders, elkaar en de aanwezigen onder meer hierover in discussie.

Huub Oosterhuis was in het middagprogramma te gast. In zijn toespraak ging hij in op het Woord over de naaste, toegespitst in heb lief de vreemdeling de vreemdeling als de naaste bij uitstek. Er staat niet dat je ze moet omarmen en warme gevoelens voor ze moet koesteren. De uitleg van het woord liefde is brood en kleding. Liefhebben betekent in leven laten, het leven als het meest kostbare mensenrecht. Huub Oosterhuis refereerde aan de achter ons liggende periode van 4 jaar toen weerloze asielzoekers aan het voortbestaan van een CDA/VVD coalitie werden geofferd ... hoe mensen onder dit beleid werden vernederd, geschonden en tot wanhoop gedreven. Omdat het generaal pardon nog niet exact is vastgelegd en de positie van het zeer omstreden IND nog niet herzien, riep hij allen op tot grote waakzaamheid.

Onderzoeker van de Radboud Universiteit Nijmegen mr dr Carolus Grütters maakte de aanwezigen op informatieve en onderhoudende wijze deelgenoot van zijn bevindingen ten aanzien van de cijfermatige werkelijkheid achter de beeld(ver)vorming rond asielbeleid (bijvoorbeeld: hoeveel echte nieuwe eerste asielaanvragen worden er tegenwoordig ingediend?).

In enkele workshops werd, naast het gebruikelijke juridisch spreekuur, nader ingegaan op o.a. de toekomst van de noodopvang (die naar het zich nu laat aanzien ook na het pardon voorlopig noodzakelijk blijft) en op de bestaande regelingen voor financiële ondersteuning van kinderen van zowel rechtmatig als onrechtmatig verblijvende asielzoekers.

Het programma van de dag werd opgeluisterd met Iraanse dans en tar-muziek, een optreden van het duo Alvipior op altviool en piano en het samen met een gelegenheidskoor onder leiding van Anneke van der Heide zingen van enkele liederen van Huub Oosterhuis.

Zoals sinds de eerste Charterdag traditie is geworden werd ook nu weer een levende steen uitgereikt, als symbolische uitdrukking van waardering van de Chartergemeenschappen voor de jarenlange inzet voor asielzoekers in nood. De steen met inscriptie werd uitgereikt aan mevrouw Paulien Beekenkamp van de Hutgemeenschap in Emmen, die zich persoonlijk gedurende vele jaren heeft ingezet voor o.a. het instandhouden van rechtshulp aan de bewoners van het (eerste) Vertrekcentrum Ter Apel, de noodopvang van alleenstaande vrouwen en kinderen via de Stichting Op t Stee enz. enz. De uitdrukking levende steen verwijst naar een oproep in de Bijbel (te vinden in de Eerste Brief van Petrus) om zelf de levende stenen te zijn waarmee Gods Koninkrijk wordt gebouwd.

Ds Bob Haanstra uit Steenwijk, lid van het bestuur van INLIA, verzorgde de liturgische opening en sluiting van de dag. Hij sloot af met de realistische beschrijving van zijn Droom over het Generaal Pardon (voor de volledige tekst zie apart bericht).

Een uitgebreider verslag van de zevende Landelijke Charterdag zal worden gepubliceerd in de INLIA Nieuwsbrief.