Gemeente Enschede

Afbouw en kansen voor doorontwikkeling voor Stadswachtorganisatie

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om vanuit de Stichting Veiligheidszorg Twente (SVT) toe te werken naar een gemeentelijk handhavingteam. De Stichting Veiligheidszorg Twente vervult in Enschede de stadswachtfunctie. Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet stelt invoering van de bestuurlijke boete in het vooruitzicht. Het college stelt voor te beginnen met de voorbereidingen voor de invoering van dit instrument. Met de invoering van de bestuurlijke boete kan de gemeente een handhavingteam opzetten dat in staat is op te treden tegen lichte overtredingen.

Stadswachten
Door ingrijpende bezuinigingen op de rijksbudgetten voor gesubsidieerde arbeid is in 2005 besloten de SVT in afgeslankte vorm voor twee jaar in stand te houden. Het convenant dat de gemeenten Hengelo en Enschede met de SVT daartoe hebben afgesloten, loopt 1 januari 2008 af. Momenteel zijn er vijfenveertig stadswachten. Midden vorig jaar vroeg de raad aan het college een voorstel te doen voor de toekomst van de Stadswacht.

Toekomstperspectief
Het college stelt de raad voor om de SVT in de huidige omvang op termijn af te slanken en de organisatie over te hevelen naar de gemeente. Daarnaast wil het college de stadswachten vooral inzetten in de binnenstad en in overleg met de stadsdelen besluiten over taken elders in de stad. Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet stelt invoering van de bestuurlijke boete in het vooruitzicht. Dat biedt de in dit scenario kleiner wordende stadswachtorganisatie kansen voor doorontwikkeling. Handhaving is werk met andere accenten en vergt andere opleidingseisen. Toch kan ondanks deze verschillen gesteld worden dat de vakmatigheden in elkaars verlengde liggen. De landelijke Belangengroep Stadstoezicht, waarbij ook de SVT is aangesloten, schat in een rapport uit 2006 dat een kwart van de huidige stadswachten na opleiding en training in staat is om door te groeien tot handhavingfunctionaris. Doelstelling is om op 1 januari 2010 of zoveel eerder als het wettelijk instrument van de bestuurlijke boete beschikbaar is, een handhavingteam van ongeveer twaalf personen in Enschede actief te hebben. Voor de overige stadswachten is het streven om hen voor die tijd naar ander regulier werk te begeleiden. Financiën en vervolg
Het college raamt de jaarlijkse kosten voor de gemeente op EUR 550.000 en stelt voor om de financiering hiervan op te nemen in de Programmabegroting 2008 - 2011. De gemeenteraad buigt zich in april over het voorstel.

16 maart 2007