Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Huurverhoging per 1 juli 2007 gelijk aan inflatiepercentage

16-03-2007

De huurprijzen worden op 1 juli 2007 aangepast met het inflatiepercentage over het jaar 2006. Dat betekent per 1 juli 2007 een maximale huurverhoging van 1,1%. Dat heeft de Ministerraad vandaag op voorstel van minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) besloten.

Jaarlijks stelt de minister van Wonen, Wijken en Integratie het maximale huurverhogingspercentage vast. Dit maximale percentage van
1,1% geldt voor de periode 1 juli 2007 tot 30 juni 2008. Voor corporaties geldt daarnaast maximale huurprijsnorm. Dit is het percentage waarmee de gemiddelde huurprijs gerekend over alle woningen van een betreffende corporatie per 1 juli mag stijgen. Ook de maximale huurprijsnorm wordt gesteld op het inflatiepercentage van 1,1%.

Voor 1 mei in de bus
De huurverhoging geldt voor alle niet-geliberaliseerde huurovereenkomsten (ca. 95% van de huurovereenkomsten). De verhuurder moet minstens twee maanden van te voren het huurverhogingsvoorstel aan de huurder in een brief meedelen. Bij een verhoging per 1 juli 2007 moet de brief dus op zn laatst op 30 april in de bus liggen. In de brief moeten minimaal de volgende gevens staan:
* de huidige huurprijs;

* het percentage of bedrag van de huurverhoging;
* de ingangsdatum;

* de wijze waarop en de termijn waarbinnen de huurder bezwaar kan maken.

Bezwaar maken

De huurder kan in een aantal gevallen bezwaar maken tegen de huurverhoging:

* de huur wordt met een te hoog percentage verhoogd
* de nieuwe huur ligt boven de maximale huurprijsgrens

Of de huur boven de maximale huurprijsgrens uitkomt is afhankelijk van het puntenaantal van de woning. Elke huurwoning heeft een puntenaantal gebaseerd op het woningwaarderengsstelsel (puntenstelsel). Soms staat dat aantal in de brief met de huurverhoging. Zo niet dan is het op te vragen bij de verhuurder. Bij elk puntenaantal hoort een maximale huurprijs. Een lijst met punten en de bijbehorende maximale huurprijsgrens staat binnenkort op www.vrom.nl.

Zie ook


Zie het origineel


* Het officiële persbericht van VROM