Gemeente Nijmegen

Landelijke prijs voor Brandweer Nijmegen

16/03/2007

Brandweer Nijmegen heeft samen met de korpsen van Haarlem en Velzen de Geo-innovatie Award 2007 gewonnen voor het project `Brandweer 100% mobiel'. De prijs werd uitgereikt op 14 maart tijdens de slotdag van de Nationale Geo-Innovatie Dagen.

In Nijmegen zijn alle brandweervoertuigen sinds oktober 2006 voorzien van een digitaal systeem waarmee direct geo-informatie kan worden opgevraagd die nodig is om branden of rampen te bestrijden. Geo-informatie kan technische informatie over een gebouw, de omgeving of aanwezige blusplaatsen zijn, maar ook luchtfoto's van een satelliet. Zo heeft de brandweer de beschikking over bijvoorbeeld de meest actuele routekaarten, bouwgegevens van een pand of de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

In het verleden moest dit soort documenten op het moment van alarm nog worden verzameld, waardoor kostbare tijd verloren ging. Dankzij het nieuwe geo-informatiesysteem is de brandweer sneller ter plaatse omdat alle informatie op elk moment beschikbaar is. Behalve tijdwinst levert het systeem ook meer informatie op. Het personeel komt altijd goed voorbereid op de plek van bestemming aan en kan daardoor sneller en adequater reageren.

De jury, die bestond uit specialisten op het gebied van geo-informatie en de sector openbare orde en veiligheid, oordeelde dat het project `Brandweer 100% mobiel' van de drie gemeenten sterk bijdraagt aan de veiligheid en de resultaten zijn direct toepasbaar en goed zichtbaar voor de burger. Inmiddels hebben ook de korpsen uit onder meer Den Haag, Amsterdam en Rotterdam belangstelling getoond.

Nijmegen, Haarlem en Velzen zijn het project gestart met subsidie van de Stichting Ruimte voor Geo-informatie (RGI). RGI stimuleert initiatieven die een bredere en doelmatiger inzet van geo-informatie bevorderen. Dit leidt tot een beter functionerende overheid en een krachtig bedrijfsleven.