Oranjekoepel


16/03/07: Nieuw entreegebouw voor Paleis Het Loo

Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft, als voorzitter van de beoordelingscommissie, Koen van Velsen voorgedragen als ontwerper van het nieuwe entreegebouw voor Paleis Het Loo Nationaal Museum. Zijn voorstel speelt in op de karakteristieke assen en lanen van Het Loo; het gebouw is helder van opzet en biedt op nuchtere wijze doorzicht en uitzicht.

In 1984 werd Paleis Het Loo, na een grondige restauratie waarbij de oorspronkelijke situatie zoveel mogelijk werd hersteld, als nationaal museum opengesteld voor publiek. Vanaf dat moment fungeert het gebied bij het uit 1909 daterende stallencomplex, met de paardenstallen, de koetshuizen, het theepaviljoen en het kassagebouw, als de feitelijke entree voor de vele duizenden bezoekers.

Op verzoek van de Raad van Toezicht en de Directie van Paleis Het Loo heeft de Rijksgebouwendienst het atelier Rijksbouwmeester gevraagd om een architect voor te dragen voor een nieuw entreegebouw. De huidige voorziening voldeed namelijk in vele opzichten niet meer aan de gestelde eisen. Onder een krappe overkapping moet in de buitenlucht een toegangsbewijs worden gekocht. Een eerste opvangmogelijkheid voor de bezoekers met een ontvangstruimte voor groepen, deugdelijk sanitair en andere voorzieningen ontbreekt.

In totaal gaven vijf architecten hun visie op de positie en het concept van een nieuw entreegebouw. Doorslaggevend voor de voordracht van Koen van Velsen is de wijze waarop het entreegebouw het verleden respecteert en de financiële haalbaarheid van het concept. Tot en met 15 april kunnen geïnteresseerden zelf in het stallencomplex van Paleis Het Loo bekijken welke schetsvoorstellen en maquettes voor een nieuw te bouwen entreegebouw zijn gedaan.

webmeester - Koninklijk Park 1 - 7315 JA Apeldoorn - F 055-5219983 - E info@deoranjekoepel.nl