Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 21 februari 2007

Studiedag: Landbouw en natuur: beter af samen! De mythes voorbij

Op vrijdag 16 maart 2007 organiseert de afdeling Milieu-integratie en -subsidiëringen van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, in samenwerking met de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van het Departement Landbouw en Visserij, de studiedag 'Landbouw en natuur, beter af samen!'. De studiedag vindt plaats in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement, Hertogstraat 2, 1000 Brussel.

Eeuwenlang is landbouw een belangrijke motor geweest om de biodiversiteit, natuurwaarden en cultuurlandschappen in Vlaanderen te ontwikkelen en in stand te houden. Na de Tweede Wereldoorlog begon die motor evenwel te sputteren. De stimulansen vanuit het beleid voor een steeds hogere productie tegen lagere prijzen en de daarmee gepaard gaande mechanisatie en schaalvergroting hebben de relatie tussen landbouw en natuur uit evenwicht gebracht.

De afgelopen jaren zijn er echter heel wat lokale initiatieven ontstaan waarbij landbouw en natuur elkaar opnieuw proberen te vinden. Om tot een goede verstandhouding te komen, is er de bereidheid nodig om met elkaar in dialoog te treden. Alleen op die wijze kunnen een aantal hardnekkige mythes over landbouw en natuur voorgoed doorbroken worden. Deze studiedag wil hiertoe bijdragen.

Het voormiddaggedeelte van de studiedag zoomt in op een aantal initiatieven van toenadering en samenwerking tussen landbouw en natuur in Vlaanderen. We gaan ook gluren bij onze noorderburen, waar natuur en landbouw elkaar vinden in de vorm van agrarische natuurverenigingen.

In de namiddag wordt er gedebatteerd over drie mythes:

Een boerenlandschap is een arm landschap. Gaan zorg voor natuur en landschap en een rendabel boerenbedrijf niet samen?

Nieuw groen moet vrij groen zijn. Wat houdt een landbouwer tegen om initiatieven te nemen ten voordele van natuur en landschap?

Natuurbeheerders nemen land af van landbouwers. - Landbouwers gijzelen natuurbeheer. Of als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen ? Aan wie en waaraan gaat het areaal verloren? Zijn landbouw en natuur in Vlaanderen niet veeleer bondgenoten dan behoeders van de open ruimte?

De studiedag is bedoeld voor landbouwers en natuurbeschermers, maar ook voor mensen uit organisaties en overheden die actief zijn op het terrein van landbouw, natuurbehoud en landschapszorg, zoals Regionale Landschappen, natuurverenigingen, middenkaders van landbouwfederaties, schepenen van Leefmilieu en Landbouw, leerkrachten uit landbouwonderwijs.

Als bijlage vindt u het programma van de studiedag.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Mevr. Katleen Van Essche, beleidsmedewerker , Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Tel.: 02 553 03 37
E-mail: katleen.vanessche@lne.vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1172034015429&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht