Time : 11:54:40
Date : 16 March 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Volksgezondheid waarschuwt voor gezondheidsrisico's verbonden aan het gebruik van cannabis die versneden is met microscopisch kleine glasbolletjes.

In het kader van het "Early Warning System" werd het programma drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid op de hoogte gebracht van enerzijds 2 gevallen van ernstige ademhalingsproblemen in Frankrijk mogelijks te wijten aan het gebruik van cannabis (wiet) versneden met microscopisch kleine bolletjes glas en anderzijds de analyse van een staal wiet in België waarin onder de microscoop gelijkaardige bolletjes teruggevonden werden.
Reeds geruime tijd melden gebruikers in België, Frankrijk, Nederland en Verenigd Koninkrijk de groeiende aanwezigheid van versneden wiet in verkoop. De standaard analyses voor drugs toonden in deze stalen naast THC, het actieve bestanddeel van cannabis, geen enkel ander psychoactief bestanddeel aan. Via bijkomende analyses kon men in versneden stalen in Frankrijk de aanwezigheid aantonen van alpha kwarts kristallen en microscopisch kleine glasbolletjes (0,02 à 0,3 mm). Deze bolletjes werden ook vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Onder de gebruikers is er eveneens sprake van versnijdingen met zand, glaswol of geplet glas maar geen van deze zaken werd tot nu toe teruggevonden via analyse. Wel is in Nederland aangetoond dat ook andere delen van de cannabisplant versneden worden samen met de bloemtoppen (vb de bladeren). Van vele van de wietmonsters wordt gemeld dat ze een kristalachtig uiterlijk hebben. Redenen om wiet te versnijden zijn het verhogen van het gewicht en de indruk wekken dat veel hars aanwezig is dus dat het om wiet van hoge kwaliteit gaat. De meldingen gaan enkel over wiet en niet over hasj (cannabishars).
In België is het de eerste keer dat de aanwezigheid van microscopisch kleine bolletjes kon aangetoond worden in een wietmonster. Vermoedelijk gaat het hier eveneens om glasbolletjes. Het staal is afkomstig uit Kortijk. De (glas)bolletjes zijn niet met het blote oog zichtbaar maar bij het verwrijven van de wiet voelt deze korrelig aan.
Vorige week verzond het ministerie van Volksgezondheid van Frankrijk een persbericht nadat ze op de hoogte waren gebracht van 2 gevallen van ernstige respiratoire problemen mogelijks door het gebruik van cannabis versneden met deze microscopisch kleine glasbolletjes. Dit was de eerste melding van mogelijks ernstige gevolgen op korte termijn. Vermoedelijk zijn er ook effecten op lange termijn, maar hierover kan op dit moment nog niets gezegd worden. In tegenstelling tot Frankrijk werden in België tot nu toe geen ernstige respiratoire problemen gemeld na het gebruik van versneden cannabis.

Men moet nogmaals waarschuwen dat het gebruik van illegale drugs altijd gevaarlijk is. Gezien het steeds gaat om niet gecontroleerde samenstellingen kunnen druggebruikers nooit weten wat ze innemen. Het is aan te bevelen aan personen die wiet gebruikt hebben en hierna abnormale symptomen ondervonden, zo snel mogelijk een arts te contacteren.

Voor informatie :

Tijdens de werkuren:
Programma Drugs, Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid 02/642.54.00
birn@iph.fgov.be

Jan Eyckmans
FOD Volksgezondheid
Woordvoerder
0495/25.47.24

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR