Gemeente Heerde


Persbericht

Datum: 16 maart 2007
Onderwerp: Brave scholieren in Heerde tijdens landelijke leerplichtdag

Donderdag 15 maart was de landelijk leerplichtdag. De gemeente Heerde heeft in samenwerking met de gemeente Zwolle op deze dag een belactie gehouden naar alle scholieren die niet op school verschenen.

Vóór tien uur inventariseerden de Noordgouw en alle Zwolse scholen welke leerlingen afwezig waren, om dit vervolgens aan de leerplichtambtenaar in de betreffende gemeente door te geven. Om 12 uur uiterlijk werd dit weer doorgegeven aan de leerplichtambtenaar in de gemeente waar de leerling woont. Het resultaat was opvallend. De Heerdese leerplichtambtenaar kreeg slechts één melding binnen via een school in Zwolle, en deze leerling bleek uiteindelijk in Wezep te wonen.

Preventie en handhaving van de leerplicht spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Om dit belang breed onder de aandacht te brengen, werd in 2004 voor het eerst een landelijke dag van de leerplicht georganiseerd. Het doel van deze dag is, om de leerplicht onder de aandacht te brengen van alle betrokkenen. Naast de direct betrokkenen in de gemeente (wethouder onderwijs en leerplichtambtenaar) zijn dit de scholen, politie en Openbaar Ministerie, maar natuurlijk ook de leerplichtige jongeren zelf en hun ouders of verzorgers.