Provincie Zuid-Holland

Regionaal meldpunt gezinshulp voor Zuid-Holland Noord

Nauwere samenwerking gemeenten en instellingen in jeugdzorg

Vijftien gemeenten, tien jeugd- en zorginstellingen in Zuid-Holland Noord komen nog dit jaar met een regionaal meldpunt voor gezinnen met meervoudige problemen. Door de problemen van ouders en kinderen tijdig en centraal te registreren, én een betere onderlinge samenwerking van de overheden en instanties, verwachten de initiatiefnemers slagvaardiger hulp te kunnen bieden.

Naast het centraal meldpunt komen er in deze regio ook proefprojecten met zogeheten Centra voor Jeugd en Gezin, waar voor elk kind en de ouders passende hulp wordt aangeboden. De locaties van die centra of hun aantal is nog niet bekend. Voor 1 mei presenteren de initiatiefnemers een plan van aanpak. Daarin zal de opzet van het meldpunt, nader zijn uitgewerkt.

De gemeenten, instellingen en de provincie Zuid-Holland gaan verder nauw met elkaar samenwerken om te voorkomen dat kinderen die hulp nodig hebben, het slachtoffer worden van langs elkaar heen werkende partijen die problemen bij kinderen en in gezinnen signaleren. Veel instellingen en overheden hebben op dit moment onvoldoende overzicht welke instanties met het gezin bezig zijn.

De deelnemende gemeenten zijn: Alphen aan den Rijn, Alkemade, Hillegom, Jacobswoude, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen en Voorschoten.

De vijftien gemeenten hebben verder besloten om het geld dat zij nu aan het jeugdbeleid besteden, gezamenlijk te gaan inzetten. De provincie Zuid-Holland ondersteunt dit initiatief met 500.000 euro. De deelnemende gemeenten en instanties voor jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg en de GGZ hebben voor het nieuwe samenwerkingsverband vrijdag 16 maart een convenant getekend op het gemeentehuis in Oegstgeest met de provincie Zuid-Holland.

Gedeputeerde Lennie Huizer van de provincie Zuid-Holland: "Het is van groot belang in de hulpverlening aan kinderen en jongeren dat er adequate informatievoorziening is. Zodat niet ieder apart met de problemen aan de slag gaat, maar dat de verschillende organisaties op basis van meerdere signalen samenwerken."

Wethouder Klaas Tigelaar van Alphen aan den Rijn: "Ik ben blij met deze ontwikkeling. We laten zien dat we gezamenlijk een antwoord hebben op de discussie over hoe het verder moet met de jeugdzorg. Geen stelselwijziging, maar een goede sturing. Die basis leggen wij vast door ondertekening van het convenant. Hier kunnen we mee aan de slag."

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22