Time : 15:51:08
Date : 16 March 2007
Sender Name: Financial Media NV

Linklaters De Bandt grootste zakenadvocaat in België

Survey De Bestuurder:
Linklaters De Bandt grootste zakenadvocaat in België


- Stibbe klimt naar tweede plaats

- Top vijf goed voor 1.050 advocaten

- Vlaamse advocatuur groeit met matige 0,9%

(Aalter - 16.03.2007) - Tien advocatenkantoren die samen 1.050 advocaten tellen, beheersen de markt van de zakenadvocatuur in België. Dat blijkt uit de survey 'De stand van de zakenadvocatuur in België 2007' die is gepubliceerd in het pas verschenen maart-nummer van het maandblad 'De Bestuurder'. De ranglijst van kantoren, die elk minstens 75 advocaten tellen, wordt aangevoerd door Linklaters De Bandt met 159 advocaten, gevolgd door Stibbe met 124 advocaten en Liedekerke met 122 advocaten. De top 25-kantoren verenigen samen bijna 2.000 van de 15.000 Belgische advocaten. In Vlaanderen inclusief de Nederlandse balie te Brussel waren eind 2006 8.522 advocaten werkzaam tegen 8.440 het jaar voordien of een matige groei van 82 advocaten (0,9%). Ondanks deze matige groei, die wijst op een verzadiging van de markt, boekt de zakenadvocatuur nog steeds vooruitgang dankzij de stijgende internationalisering van de Belgische kantoren.

In de top 25 van grootste zakenadvocatenkantoren staan zowel kantoren met volledige dienstverlening als nichekantoren. De ranglijst wordt aangevoerd door Linklaters De Bandt met 159 advocaten, van wie 34 vennoten. Op de tweede plaats volgt het Belgisch-Nederlandse kantoor Stibbe met 124 advocaten, van wie 25 vennoten. Stibbe is de jongste twee jaar aan een felle remonte bezig en verdringt Allen & Overy België van de tweede plaats. Op drie staat het statige Brusselse kantoor Liedekerke met 122 advocaten, van wie 32 vennoten. Allen &
Overy Belgium volgt op vier met 110, net voor Loyens met 109. Ook Loyens -van oorsprong een puur fiscaal advocatenkantoor - volgde de afgelopen jaar een indrukwekkend groeiparcours. Hetzelfde kan gezegd worden van DLA Piper - met Sabena-curator Christian Van Buggenhout en ex Antwerps havenschepen Leo Delwaide - en Eubelius. Monard-D'Hulst (87 advocaten), een Hasselts-Kortrijks fusiekantoor dat ook een vaste stek in Brussel veroverde, staat op 9, net voor Laga (81 advocaten) en Freshfields (75 advocaten).

Het aantal advocaten en vennoten is zowat de enige parameter om de omvang van de kantoren te vergelijken. De zakenadvocatuur is immers een 'people's business'. Ook de omzet is een meetpunt. Slechts een zeer beperkt aantal kantoren maakt zijn omzet bekend. Van de top vijf maakt alleen Stibbe zijn omzet bekend. Hij bedroeg vorig jaar 31 miljoen euro of gemiddeld 1,24 miljoen euro per vennoot en zijn team van medewerkers.

De groei van de zakenadvocatenkantoren is te danken aan de stijgende nood naar zakelijk juridisch advies, de toenemende internationalisering van de cliënten en te behandelen zaken en de Europese en internationale rol van Brussel die ook veel buitenlandse klanten oplevert. De sector neemt een vooraanstaande plaats in in de huidige kenniseconomie en is bij zowat alle belangrijke economische en financiële deals betrokken.

In de top 25 houdt een aantal nichekantoren zeer goed stand. Op het vlak van arbeids- en socialezekerheidsrecht staan de gespecialiseerde nichekantoren Claeys & Engels (66 advocaten) en Van Eeckhoutte Taquet & Clesse (60 advocaten) op respectievelijk de twaalfde en zeventiende plaats. In de fiscale sector pronkt het fiscale nichekantoor Tiberghien Advocaten op een 23ste plaats met 44 advocaten.