Time : 16:33:26
Date : 16 March 2007
Sender Name: SETCa-BBTK

ONTWERP-AKKOORD voor BEDIENDEN SCHEIKUNDE - het eerste sectorakkoord2007-2008 voor bedienden - op vrijdag 16 maart goedgekeurd door BBTK-SETCa

Het eerder deze week bereikte ontwerpakkoord in het paritair comité voor bedienden in de scheikundige nijverheid (PC 207) is vandaag, vrijdag 16 maart 2007, unaniem goedgekeurd door het federaal beroepscomité van BBTK voor de sector scheikunde.

Belangrijk is dat dit ontwerpakkoord in het kader van het IPA de indicatieve loonnorm van 5% voor de jaren 2007-2008 invult zonder invoering van een correctiemechanisme (dus ook geen "all-in") en met behoud van de sectorale regeling voor de indexering van lonen en barema's op basis van de eerdere afgesproken spilindexcijfers.

Qua koopkrachtverhoging is er een verhoging van de minimumbarema's voorzien met het forfaitaire bedrag van EUR 11 op 1 april 2007 en EUR 10 op 1 januari 2008. De reële lonen in bedrijven waar geen bedrijfsonderhandelingen volgen, zullen stijgen met EUR 16,5 vanaf 1 januari 2008. Voor de brugpensioenen is een verlenging van alle bestaande sector-cao's afgesproken tot einde 2008 - weliswaar rekening houdend met de beperking van de toegankelijkheidsvoorwaarden ten gevolge van het Generatiepact.
Voorts zijn er concrete afspraken gemaakt rond werkzekerheid, tijdskrediet, vorming, functieclassificatie (in dit kader wordt ook de "genderproblematiek" - gelijkheid mannen en vrouwen - meegenomen), aanvullende pensioenverzekering (oprichting werkgroep), een verhoging van het anciënniteitsverlof en een verbetering van het syndicaal statuut.

Het akkoord kwam tot stand in een onderhandelingscontext die door de BBTK als hard maar correct werd ervaren en is de vrucht van een voorbeeldige, constructieve samenwerking tussen BBTK en de arbeiderscentrale binnen het ABVV enerzijds en tussen de bediendevakbonden van het gemeenschappelijk front (BBTK-SETCa, LBC, CNE en ACLVB) anderzijds. Het onderstreept ook eens te meer het nut van het Belgische overlegmodel (op federaal vlak) ter vrijwaring van de sociale vrede en zal vermoedelijk tijdens de komende weken en maanden navolging krijgen in tal van andere sectoren.

Meer informatie:

Ilse GALLIAERT, federaal secretaris BBTK-SETCa - GSM: 0477 48 57 79 Jean-Pierre BONINSEGNA, federaal secretaris SETCa-BBTK - GSM: 0475 71 96 68

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR