LTO Noord


Persbericht: Overijssel heeft plannen genoeg, nu de uitvoering

LTO Noord pleit voor voortvarende en integrale uitvoering van bestaande projecten

Mr. J. Hendrikx is deze week begonnen met zijn werk als informateur voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel. Het bestuur van LTO Noord Overijssel hoopt op een ambitieus en tegelijkertijd realistisch collegeprogramma, met name voor wat betreft de ontwikkeling van het buitengebied en het toekomstperspectief van de agrarische sector. Wel moet de focus verschuiven van het maken van plannen naar het uitvoeren ervan.

LTO Noord Overijssel is blij dat de structuurversterking van de land- en tuinbouw in de vorige statenperiode een prominente plek op de provinciale agenda heeft gekregen en hoopt dat het nieuwe college deze lijn zal voortzetten. LTO Noord Overijssel zou graag zien dat het nieuwe college van Gedeputeerde staten de focus verlegt van de ontwikkeling van nieuwe plannen voor het buitengebied naar een voortvarende, integrale uitvoering van de bestaande projecten.

Natura 2000 treft in Overijssel maar liefst 25 gebieden. Mede door de vele onzekerheden heeft dit beleid een verlammend effect op de agrarische ontwikkeling in de provincie. De voor de afzonderlijke gebieden op te stellen beheerplannen moeten meer duidelijkheid bieden. LTO Noord vindt dan ook dat het nieuwe college zich moet verplichten de beheerplannen binnen de afgesproken 3 jaar vast te stellen.

De land- en tuinbouw is en blijft een speler van formaat in onze provincie. Agrarische bedrijven beheren 80% van het buitengebied. Naast cultuurgronden gaat het daarbij ook om bos en natuur, houtsingels en dergelijke. Inclusief toelevering, verwerking en afzet is de sector goed voor circa 10% van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid van de Overijsselse economie.

Vrijdag 16 maart 2007