Ingezonden persbericht


Derde ziekenhuis in Nederland, eerste in Zuid-Nederland

Milieubeleid azM gecertificeerd

MAASTRICHT, 16 maart 2007 - Milieubeleid structureel aanpakken loont.Dat bewijst de certificering onlangs van het academisch ziekenhuis Maastricht met het milieucertificaat ISO 14001 door Lloyds Register Quality Assurance. Het azM is daarmee, na het UMC Utrecht en het Slotervaart Ziekenhuis, het derde ziekenhuis van Nederland dat over dit certificaat beschikt.

Duidelijk zichtbaar is dat het Facilitair Bedrijf van het azM reeds meerdere jaren met milieu bezig is, schrijven de auditoren. Dat resulteerde in een certificering voor het verzorgen van facilitaire dienstverlening betreffende nutsvoorziening, gevaarlijke stoffen, gevaarlijk afval en reststoffen en water- en bodembeschermingsbeheer. Maar ook voor het monitoren en toetsen van milieubeheersingsfaciliteiten van het primaire (patiëntenzorg) proces en de daaraan gerelateerde ondersteunende processen van het azM.

Henk Levy, directeur Facilitair Bedrijf azM en Leon Maas, hoofd Milieu-organisatie, onderschrijven deze conclusie van Lloyd's volledig, uiteraard: "Met name sinds de huisvesting op Randwijck in 1991 hebben we serieus werk gemaakt van milieuzorg. We zijn toen begonnen met het scheiden van afvalstoffen en vervolgens hebben het accent gelegd op energiebesparing." Gelijktijdig werd er een convenant hierover afgesloten tussen de academische ziekenhuizen en de regering (dat inmiddels is verlengd tot 2012). Parallel daaraan voerde het azM een registratiesysteem voor gevaarlijke stoffen in, werden procedure opgesteld en werd het milieumanagement een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. "De laatste jaren is een en ander in een stroomversnelling geraakt omdat de overheid een certificeerbaar milieusysteem wenste", aldus Maas. Daaraan is nu voldaan.

Milieujaarverslag azM 2005:
http://www.azm.nl/algemene+informatie/over+het+azm/milieujaarverslag2005.pdf

Meer info over azM en het milieu via:
http://www.azm.nl/algemene+informatie/index.htm


---