Persbericht overlastaanpak Ondiep, 17.15 uur

utrecht, 16-03-2007

Overlastaanpak Ondiep

UTRECHT - De politie Utrecht staat open voor initiatieven van burgers die mee willen denken en werken aan de veiligheid in de stad. Hiermee reageert de politie op berichten in de media over het idee van de bewoners uit de wijk Ondiep om zelf toezicht in de wijk te organiseren. Over de eventuele verdere invulling van het toezicht kan de politie op dit moment niets zeggen, omdat de inhoud van de plannen nog niet bekend is.

Onderzoek

In de media zijn de afgelopen dagen berichten verschenen, die ingaan op de mogelijke toedracht van het schietincident. De politie betreurt dit, omdat zij er grote waarde aan hecht dat het onderzoek door de Rijksrecherche zo objectief mogelijk uitgevoerd kan worden.

Overlast

De politie vindt het belangrijk om een juist beeld te geven van de overlast in de wijk. De politie heeft er begrip voor dat buurtbewoners verlangen dat de overlast die er is in hun wijk, wordt aangepakt. Vooropgesteld moet worden dat ook de politie vindt dat elke melding er een te veel is: mensen moeten zich in hun wijk veilig voelen.

Cijfers

Uit politiecijfers blijkt dat in de periode 1 oktober 2005 tot en met
12 maart 2007 op praktisch alle overlast-meldingen is gereageerd. Slechts in twee gevallen is niet direct gereageerd.In totaal heeft de politie 557 keer de aanwezige jeugd gecontroleerd (iets meer dan één keer per dag). Van alle controles op overlast was in 51 procent sprake van een melding vooraf. In 49 procent van de gevallen handelde de politie op eigen initiatief.

Meldingen teruggelopen

Sinds oktober 2006 is het aantal meldingen van overlast in Ondiep flink teruggelopen, tot slechts enkele in februari dit jaar. Tot en met januari 2007 heeft de politie dagelijks gecontroleerd.