Ingezonden persbericht

Nationaal Herbarium Nederland

Persbericht

Botanisch tekenaar Jan van Os door de Linnean Society onderscheiden voor zijn levenswerk met de Jill Smythies prijs

Detail Sapindaceae nephelium Jan van Os Myristicaceae horsfieldia sylvestris

De Linnean Society van London heeft Jan Van Os (1942) de prestigieuze Jill Smythies prijs toegekend voor zijn botanische illustraties van flora's en wetenschappelijke artikelen, gepubliceerd door het Nationaal Herbarium Nederland.

De Jill Smythies prijs bekroont alleen uitmuntende, gepubliceerde illustraties van planten, die het determineren van die planten in de natuur vergemakkelijken.
De prijs, die jaarlijks wordt toegekend, werd in 1988 ingesteld en bestaat uit een zilveren medaille en een geldbedrag. Tot nu toe zijn vooral Engelse illustratoren in de prijzen gevallen. Op 24 mei wordt de prijs voor het eerst aan een Nederlander uitgereikt tijdens de jaarvergadering van de Linnean Society te Londen.

Jan van Os is al vanaf zijn 14e levensjaar verbonden aan het Nationaal Herbarium Nederland (voorheen Rijksherbarium) te Leiden. Eerst als junior assistent bij het collectiebeheer, later - na zijn avondstudie aan de Kunstacademie in Den Haag (1965-1970) - als botanisch tekenaar en hoofd van het atelier van het Herbarium. Jan van Os leidde tijdens zijn dienstverband met het Nationaal Herbarium tal van jongere collega's op, zowel afkomstig uit Nederland als uit Indonesië en Japan.

Na zijn pensionering in 2003 is hij als gastmedewerker nog de meeste dagen van de week in datzelfde atelier te vinden. In al die jaren maakte hij duizenden prachtige illustraties van gedroogde planten, waarbij het de uitdaging was om, in zijn tekeningen, bruinverkleurde platgeperste herbarium exemplaren weer "tot leven te brengen".
Zijn werk kenmerkt zich door ragfijne detaillering en ruimtelijkheid die gesuggereerd wordt met een speciale stippeltechniek. De tekeningen zijn daarom niet alleen enorm informatief maar ook een lust voor het oog. Een deel van zijn werk wordt geëxposeerd in Kasteel Heeswijk van 9 april tot 7 mei (www.botanischkunstenaarsnederland.nl).

Aan de redactie:
Voor informatie over de onderscheiding van Jan van Os kunt u contact opnemen met:
Dhr. Pieter Baas 071-5273596 / baas@nhn.leidenuniv.nl

De in dit bericht gebruikte afbeeldingen (tekenwerk en een portret van Jan van Os) zijn als bestand op hoge resolutie op te vragen via veen@hortus.leidenuniv.nl

Leiden, 16 maart 2007